Skauti v kůži mayských válečníků

Mnozí věřili, že v roce 2012 přijde apokalypsa. Skauti z Roztok ale rozluštili tajemství mayského kalendáře a zjistili, že místo konce světa nadejde éra opětovného vzestupu mayské civilizace.

Po nezbytných přípravách jsme se v létě loňského roku vydali do samotného srdce Yucatánského poloostrova – města Chichén Itzá. Tedy v našem případě se jednalo o louku v jižních Čechách a náš Yucatán místo vod Atlantského oceánu omývala malebná říčka Malše. Vybudovat vlastníma rukama své nové sídelní město byl pro novodobý mayský národ ale jen začátek cesty. Pozvednout znovu se rodící říši nebyl rozhodně lehký úkol. Klíčové bylo osvojit si znalosti starých Mayů, zorientovat se v jejich písmu, porozumět stavitelskému umění, naučit se pohybovat v neprostupné a nebezpečné džungli a pochopit, jak důležité bylo pro tento národ žít v souladu s přírodou. Novodobí Mayové rozvíjeli svou fyzickou zdatnost, manuální a intelektuální dovednosti při hrách i běžných činnostech zajišťujících každodenní chod města a poznali význam opravdového kamarádství.

Obnovit zašlou slávu kdysi kvetoucí civilizace by se ale nikdy povedlo bez podpory nejvyššího mayského boha Kukulkána. Ten nám jako poděkování za přinášené oběti svěřil informaci, kde se nachází jeho poklad, který byl po staletí považován za ztracený. Cesta k pokladu ovšem nebyla jednoduchá. Mohl jej nalézt jen ten, kdo porozuměl mayskému písmu a prošel všemi zkouškami kukulkánových kněží.

Třítýdenní dobrodružství, které jsme prožili v yucatanské džungli, aniž bychom se vzdálili z naší republiky, je dávno pryč. Zůstaly jen vzpomínky, které ale vydrží na celý život. Na další tábor odjíždíme již za čtrnáct dní. Jeho námět bude zase jiný, ale určitě bude stát za to.

Lukáš Hejduk

Článek vyšel v Odraze č. 6.