Odtajněno! Známe nové strany, lídry i koalice

1. 8. 2014 | 08:29

Kosmonosy - Některá jména se proslýchala, některá byla veřejným tajemstvím. Boleslavský deník zjišťoval, kdo, s kým a za jakou stranu půjde do komunálních voleb.

Nové tváře, nové strany, nové koalice. Volby do obecních zastupitelstev jsou za dveřmi a Boleslavský deník proto zjišťoval, kteří kandidáti se budou ucházet o přízeň voličů. Podle prvotních informací by to zrovna v Kosmonosech mělo být velmi zajímavé.

Fakt, že Kosmonosy potřebují nové složení zastupitelstva, je nezpochybnitelný. Neshody a vzájemné osočování, které nejednou přesáhly do osobní roviny, se před několika měsíci ještě vystupňovaly a před začátkem prázdnin už mezi zastupiteli panovala nálada takřka na bodu mrazu. Velmi zřetelná byla rezignace některých členů vrcholného orgánu města.

Je otázkou, zda se po volbách politická kultura opět začne zvedat. Teoreticky by k tomu mohla stačit pouze dílčí obměna zastupitelů. Ale nepředbíhejme. Jaká jména můžeme v říjnu čekat na kandidátních listinách na prvních pozicích?

Šachy v ČSSD

Sociální demokraté sází na osvědčené tváře. Lídrem kandidátky bude jako před čtyřmi lety současný starosta Miroslav Vaněk, číslem dvě pak místostarostka Markéta Pekařová.

Ti stojí v čele úřadu od rezignace starostky a bývalé ředitelky základní školy Zdeňky Procházkové (ODS) v roce 2011. Mezi dalšími kandidáty můžeme čekat například Miladu Remešovou, předsedkyni Osvětové besedy.

Podle našich informací však není jisté, zda se do zastupitelstva dostane bývalý starosta Miroslav Štěpánek a lékař Ladislav Horák, kteří nyní členy zastupitelstva jsou.

„Je pravda, že jsme je odsunuli do druhé poloviny kandidátky. Pokud je voliči ve funkci chtějí, mohou je kroužkovat," odpovídá Miroslav Vaněk.

Jaký k tomu měl starosta důvod? Zřejmě od svých spolustraníků necítil podporu.

ODS, strana, která vyšla z voleb v roce 2010 jako vítěz, táhne do boje v koalici s TOP 09. Jejím lídrem je předseda stavební komise městského úřadu Pavel Janeček, který neskrývá své ambice stát se starostou.

O staré tváře není zájem

„Kandidovat za nás nebude žádný ze stávajících zastupitelů. Na naší straně o ně, s ohledem na jejich výkon a také praktickou politiku, nebyl zájem. Možná proto se přesunuli k hnutí ANO," komentuje kandidátku, na níž jsou dále jména například studenta právnické fakulty Vojtěcha Vaise (lídr za TOP 09) nebo advokáta Petra Boubína, Pavel Janeček.

Další, tentokrát ovšem očekávanou koalicí, je spojení KDU-ČSL a Strany zelených. Jejím lídrem však už není botanik Václav Petříček. Ten se zhostil pouze role volebního zmocněnce a spolupracoval na tvorbě kandidátky.

„Skutečně nebudu kandidovat. Ne že bych nemohl nebo byl unaven, ale dovrším – snad – koncem roku sedmdesátku a rozum i biologické znalosti o stárnutí organizmu mě vedou ke kroku uvolnit místo mladým," glosuje Petříček.

Lídrem kandidátky KDU-ČSL a SZ tak je Karel Blecha z Horních Stakor.

Svou kandidátku pochopitelně sestaví také KSČM, jejímž lídrem by měl být podle našich informací současný zastupitel Josef Svárovský.
Jiný osud potkal VV. Přestože strana v minulých volbách zaznamenala slušný výsledek a v Kosmonosech získala dokonce dva mandáty, došlo během volebního období k jejímu rozkladu.

 Ambice rozvířit kosmonoskou politickou scénu budou mít letos také nová uskupení. Vzniká kandidátka ANO i nezávislých.

Lídrem sdružení Občané pro Kosmonosy bude zastupitel a lékárník Eduard Masarčík, který je na kandidátce jedinou osobou s minulostí v zastupitelstvu. „Chtěl jsem s tím praštit, ale pan starosta a pan tajemník mě přinutili k návratu. Vyhlásil jsem jim válku. Není možné, aby když člověk prokáže, že starosta krade, zastupitelé jen koukali do stropu," nenechává si závažné obvinění pro sebe Masarčík.

Svou kandidátku se rozhodlo ve městě sestavit také politické hnutí ANO. V jeho čele stojí Jiří Müller, zastupitel a člen rady města, který vyvrátil možnost, že mezi kandidáty ANO se objeví jména dosluhujících zastupitelů, o které jinde nebyl zájem.

Jak je vidět, bude z čeho vybírat a obyvatelům Kosmonos a Horních Stakor se nabízí možnost vyjádřit svůj názor na dění ve městě volbou z pestré palety.

Martin Weiss

Převzato 19.8.2014 z www.boleslavsky.denik.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme