Zákaz hazardu v Neratovicích. Je čas přejít od slov k činům

11. 6. 2014

Dost bylo diskuzí

Po pěti letech vášnivých diskuzí ohledně provozování „výherních automatů“ v našem městě, je čas přejít od slov k činům. Na dnešní jednání Rady města proto předkládám obecně závaznou vyhlášku na zákaz provozování automatů. Věřím, že můj návrh podpoří i ostatní radní a posléze i zastupitelstvo a bude se nám všem v Neratovicích lépe žít.

Troška kupeckých počtů

Pro zachování současného stavu, tedy zachování automatů, hraje především argument příjmů do městské pokladny - 8 mil. Kč ročně.

Osmimilionový příjem do městské kasy znamená, že milovníci této „volnočasové aktivity“ zkrátí svůj rozpočet dohromady o 160 mil. Kč ročně. Vydělíme-li tuto částku počtem obyvatel našeho města, vyjde nám 10 tis. Kč ročně na hlavu, tedy včetně novorozenců i seniorů. Neopomenutelným faktem jsou fatální sociální dopady na rodiny hráčů i hráče samotné, náklady spojené se ztrátou zaměstnání, nárůstem kriminality a léčbou závislostí.

Zrušíme automaty. Přijde městská kasa o 8 mil?

Oněch 8 ze 160 prohraných milionů se do městského rozpočtu formou daní z hazardu nedostane. Ale o celou výši naše město kráceno jistě nebude. Představme si, že bude roční rozpočet rodiny s dvěma dětmi navýšen o 40 tis. Kč ročně právě díky zrušení automatů. Rodina bude mít možnost koupit více oblečení, potravin či služeb. Tím se zvýší nejen životní standard rodiny, ale také odvody daní do městského rozpočtu. Není možné spočítat přesnou výši částky, která se nám do městské pokladny vrátí. Ale finanční ztráta rozhodně nebude v míře, ve které se uvádí. Věřím, že za pár let také oceníme přínosy pro rodiny a naše děti, které jsou finančně nevyčíslitelné.

Aleš Kocourek, radní za TOP 09

Volby: