Zrušeny budou jednobodové tresty

5. 5. 2011

Sněmovna na návrh Senátu zrušila tříbodový trest za alkohol do 0,3 promile. Poslanec Smutný toto okomentoval: „Jsem přesvědčen a svůj názor jsem vždy říkal, že tolerance 0,3 promile je pro mě únosná, protože každý musí nést odpovědnost za nehodu, porušení pravidel a to je tvrdá výše pokud a trestů!“ To potvrzuje nová norma, že za vyšší množství alkoholu bude hrozit sedmibodový trest. Za řízení vozidla nebo jízdu na zvířeti pod vlivem alkoholu nebo drogy nicméně bude moci být podle senátní úpravy sněmovní verze novely uložena pokuta od 2 500 do 20 000 korun.

Přidělení bodů nebude podle novely nově hrozit ani za překročení povolené rychlosti v obci nejvýše o pět kilometrů v hodině, mimo obec o deset kilometrů za hodinu. Řidič by i za to ale mohl dostat pokutu od 1500 do 2500 korun. Za vyšší překročení rychlosti by dál byly udělovány dva, tři nebo až pět bodů a vyšší pokuta podle toho, jak rychle řidič jel.

Dva roky připravovaná nová pravidla by tak měla začít platit od letošního 1. srpna, pokud završení schvalovacího procesu nezbrzdí prezident.

„Pak přeji příjemné dovolené se zdravím návratem bez nehod a postihů, za které si zodpovídá každý, kdo sedne za volant, řidítka nebo na koně“, dodal Smutný.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme