Za popelnice až tisíc korun a ať platí i cizinci, navrhuje TOP 09

11. 10. 2011

Až dvakrát více se bude už od příštího roku platit za komunální odpad. A nově budou muset do peněženky sáhnout i cizinci a majitelé apartmánů, kteří dnes za popelnice neplatí. To navrhují poslanci za TOP 09 v novele zákona o místních poplatcích. Poplatky jsou prý příliš nízké a obce musejí odvoz a zpracování odpadu dotovat ze svého. S podobným návrhem přichází také vláda, počítá však s jeho platností až od roku 2013.

Výši poplatku za odvoz a zpracování odpadu stanoví obec. Nesmí však překročit zákonný limit, který činí 500 korun za rok – 250 korun za tříděný a dalších 250 za směsný odpad. A právě druhou složku navrhují poslanci zvýšit až na 750 korun ročně. "Ta částka je stejná od roku 2002. Náklady na přepravu, třídění a zpracování odpadu ale neustále stoupají a obce na to musejí přispívat z rozpočtu, takže jim potom chybějí peníze na jiné položky," vysvětluje záměr novely jedna z jeho předkladatelek Helena Langšádlová.

Spolu se svými kolegy proto navrhuje, aby se od Nového roku zvedla hranice poplatku za netříděný odpad z 250 až na 750 korun. Celkem by tak domácnost platila "za hlavu" až 1000 korun ročně. "Část poplatku za tříděný odpad by zůstala i nadále 250 korun, takže kde se bude třídit, poplatky se třeba ani nezvýší," domnívá se Langšádlová.

Starostové možnost navýšení poplatků samozřejmě vítají, byť jde o nepopulární krok. "Odpad musíme dotovat, a to ne málo, takže jakmile to bude možné, poplatky zvedneme," avizuje starostka krkonošského Harrachova Eva Zbrojová. Tamní radnice musí na odpad ročně doplácet 1,3 milionu, což odpovídá čtyřem procentům z  rozpočtu.

Chudáci Brňané

Na každý 500korunový poplatek musí dalších 350 korun přihodit brněnská radnice. Celkem to ročně dělá 140 milionů korun. Přesto by prý novela městské pokladně příliš neodlehčila. "Dalším zvýšením poplatku zatížíme zase jen Brňany, ale my tu máme až 50 tisíc lidí bez trvalého pobytu, kteří za odpad neplatí, ať už jde o  studenty nebo lidi dojíždějící za prací," poukazuje na nedostatky poplatkové politiky vedoucí odboru životního prostředí na brněnském magistrátu Martin Vaněček.

Harrachovu, oblíbenému lyžařskému středisku nicméně pomůže i další opatření, které novela navrhuje – aby za odpad museli platit i cizinci a majitelé apartmánů. "Apartmánů tu máme dost a náklady za jejich odpad musíme hradit z rozpočtu, takže toto řešení by pro nás bylo určitě pozitivní," přikyvuje starostka. A jak upozorňují autoři novely – v některých obcích se poplatky mohou díky rozprostření nákladů mezi více poplatníků snížit. Výši poplatku si totiž obec nestanovuje samovolně, ale podle doložených nákladů.

Děti v dluzích

Se zvýšením místního poplatku za odpad počítá i novela ministerstva financí. Ta však má platit až od roku 2013. Podle poslanců je ale nutné, aby se poplatky zvedly co nejdříve. "A to vzhledem k tomu, že skutečné náklady dlouhodobě a výrazně přesahují výši poplatku," argumentují v  důvodové zprávě.

Návrh poslaneckého zákona navíc řeší i problém dluhů, které vznikají nezletilým dětem, za něž rodiče poplatky nezaplatili. Nově by byli zákonní zástupci dětí povinni tyto náklady uhradit a případný dluh by šel na vrub jim a ne dětem.

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/za-...-i-cizinci-navrhuje-top-09_214409.html

tyden.cz | 11.10.2011 | Rubrika: Domácí | Strana: 0 | Autor: - vok -

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme