Vzpomínka na Oskara Krauseho v divadle se vydařila

17. 11. 2011

Zaplněné foyer Hálkova divadla v Nymburce přišlo vzdát poctu nymburskému rodákovi Oskaru Krausemu (1926–2011), který na jaře ve věku 85 let zemřel.

Komponovaným podvečerem provázel Zdeněk Hazdra, mluvené slovo obstarával Alfred Strejček a na kytaru hrál Štěpán Rak. "Právě dnešní den 17. listopad je vhodnou příležitostí připomenout život člověka, který byl tak typický pro 20. století. Oskar Krause byl po roce 1948 komunisty uvězněn za přechod státních hranic a odsouzen na pět let, které strávil v uranových dolech. Po návratu z vězení pracoval jako dělník na státním statku, posléze ale zakotvil u cirkusu, díky němuž se po roce 1968 dostal do Švýcarska. Zde založil galerii, v níž svá díla vystavovali Jan Kristofori, Jan Koblasa, Jiří Kolář, Jiří Anderle nebo Olbram Zoubek. V rámci vernisáží a besedních večerů ji navštívily takové osobnosti jako Adina Mandlová, Josef Škvorecký, Viktor Fischl, Rafael Kubelík či Alexandr Solženicyn. Tuto galerii, jejímž krédem byla soustavná podpora české věci v zahraničí, řídil Krause až do své smrti," shrnul v kostce Mgr. Zdeněk Hazdra z  Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze životní příběh Oskara Krauseho.

Vyvrcholením večera bylo předání Nymburského bronzového lva III. třídy vdově Alici Krauseové z rukou místostarosty města Pavla Fojtíka. "Velký dík patří tvůrci scénáře Zdeňku Hazdrovi za hluboký a emotivní kulturní zážitek," rozloučil se se všemi účinkujícími PhDr. Pavel Fojtík.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme