Výherci soutěže Jak chutná Boleslavsko dnes dostali ceny

16. 1. 2012
Výherci soutěže Jak chutná Boleslavsko dnes v nově zrekonstruovaném Infocentru dostali ceny. První místo obsadila Libuše Krejbichová z Dobrovice se svými Dobrovskými řepánky. Vyhrála poukaz pro dvě osoby do Paříže a Disneylandu. Na druhém místě skončil Vojtěch Brož z Mladé Boleslavi s Jizerským kaprem na smetaně. Třetí pozice pak patřila Lucii Jonášové s polévkou Hladká Ančka. Tito výherci například dostali poukázky do restaurací, které soutěž podpořily. Projekt Jak chutná Boleslavsko probíhal pod záštitou primátora Mladé Boleslavi.

Dnešního slavnostního předání cen se zúčastnil i primátor města Raduan Nwelati. „Chci poděkovat celému realizačnímu týmu, protože tento projekt je fantastickou myšlenkou. Jsem rád, že se tato soutěž v našem městě konala. Chci také poděkovat všem, kteří se soutěže zúčastnili, protože bez nich by soutěž nemohla proběhnout. Díky nim nebudou tyto recepty zapomenuty,“ řekl dnes primátor Nwelati.  Nechyběli ani iniciátoři soutěže poslanec Jan Smutný a Tomio Okamura (viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur), dále historik Karel Herčík i zástupci restaurací a další partneři projektu. „Teď nastává druhá část projektu – tedy aby recepty vešly do povědomí obyvatel a nebylo na ně zapomenuto. Je důležité, aby i město podpořilo místní podnikatele, aby ve svých restauracích tyto recepty ve svých jídelních lístcích nabízeli. Když se mluví o Mladoboleslavsku a o městě Mladá Boleslav, tak aby si to lidé spojovali s místními specialitami. Nebo aby město zvalo na tato jídla významné návštěvy. Ideální by bylo, aby byli místní lidé hrdí na to, jaké tu mají speciality a všude o tom mluvili,“ řekl dnes na předávání cen Okamura.

Zajímavostí také je, že jen několik měsíců před zahájením soutěže Jak chutná Boleslavsko byl vyhlášen v Mladé Boleslavi pátý ročník seniorské literární soutěže na téma Jak se u nás vařívalo aneb Babiččina dobrota. Tyto dva projekty se nakonec spojí. „ Senioři vždy psali do soutěže povídání a na konci byl recept. Proto jsme se s panem Smutným rozhodli, že by nebylo špatné tyto dva projektu v závěru spojit. Výsledkem každé naší literární soutěže je sborník nejlepších prací. Letos jsem si řekla, že by nebylo špatné do sborníku přidat i recepty z Jak chutná Boleslavsko. Byla by totiž škoda, aby zapadly. Vybrali jsme takové, které se týkají našeho regionu nebo byly vymyšleny tou osobou,“ řekla dnes Helena Červená za organizátory seniorské literární soutěže. Křest publikace, která se bude jmenovat Jak se u nás vařívalo aneb Babiččina dobrota, se uskuteční 15. února v 15 hodin v DPS v Havlíčkově ulici.

Do této regionální soutěže Jak chutná Boleslavsko nakonec přišlo 32 receptů. Cílem je podpora cestovního ruchu a zvýšit návštěvnost turistů v Mladé Boleslavi a okolí.  Zájemci mohli posílat staré recepty na regionální speciality s příslušným příběhem k jejich původu. Nejlepší místní speciality, objevené díky této soutěži, by se měly objevit i v nabídce místních restaurací a stát se tak velkým lákadlem pro potenciální návštěvníky Mladé Boleslavi a okolí.

Datum: 16.1.2012 | Autor: Koišová Hana | mb-net.cz
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme