Votičtí chystají opravu dalších křížů

6. 3. 2020

O tom, jak bohabojní lidé žijí na Voticku, svědčí počet tamních sakrálních staveb. Vedle kostelů, kaplí a kapliček se jedná především o kříže. „Křížky v naší krajině jsou většinou ty smírčí,“ potvrdil votický starosta Jiří Slavík jejich vznik provázející příběhy, které však už zavál čas.

"Právě smírčí kříže stavěli konkrétní lidé, aby alespoň tímto vzdáním úcty bohu prosili oběti svých neblahých skutků o odpuštění. Kříže však také označují staré cesty, rozcestí nebo místo nějakého válečného konfliktu.

A i když nyní už jako ukazatelé správného směru nemají valný význam, nedozírnou cenu mají v historii kraje i paměti místních obyvatel. Právě proto se také votická radnice každoročně zasazuje o opravu takových drobných sakrálních památek.

„I letos jsme požádali jsme ministerstvo zemědělství o dotaci z programu obnova drobných venkovských prvků,“ potvrdil mluvčí votické radnice Jan Vachtl s tím, že podpora by tentokrát měla směřovat na obnovu křížku v Martinicích a Voticích a dvou na Beztahově.

Pokud ministerstvo Voticícm peníze přepošle, upraví město také okolí křížků. „Bývá to pak i třeba pro turisty zajímavý a hezký prvek v krajině,“ připomněl mluvčí. Každoročně Votice opravují tří až čtyři křížky. Ty bývají většinou kamenné, část z nich je ale také odlévaná z litiny.

Shora poptávané dotace využijí Votice v případě úspěchu až napřesrok. Letos ale využijí peníze z loni přidělených ministerských benefitů pro opravu křížků v Lysé na návsi, Budeníně a na Kalištích. „Letos se bude rekonstruovat také kaplička na návsi v Neustupovských Otradovicích,“ dodala Jan Vachtl.

Jak se Votice staví k historickým drobným památkám, prozradil na závěr starosta města Jiří Slavík. „Nové křížky stavět nebudeme, ale dá nám už starost najít nějaké další vhodné pro rekonstrukci,“ řekl.

převzato z: benešovský deník

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme