Ve Voticích vzniká biokoupaliště. Bude vhodné i pro alergiky

5. 3. 2020

Ve Voticích na Benešovsku pokročila výstavba biokoupaliště poblíž rybníka Pilař. Jakmile to umožní počasí, začne výsadba rostlin na čištění vody. Na letní koupací sezonu by areál měl být připravený, řekl dnes starosta Jiří Slavík (TOP 09).

Vodu v nádrži budou čistit rostliny a řasy, bez přidání chemických látek. Radnice zdůrazňuje, že přírodní koupaliště má nižší náklady na provoz a je vhodnější pro alergiky. Náklady jsou kolem 30 milionů korun bez DPH, na stavbu je možné uplatnit odpočet daně z přidané hodnoty.

„V současné době se dokončuje zázemí koupaliště, to znamená budoucí bufet, toalety, skladiště. Už na podzim byly dokončeny nádrže na čištění vody, od nich se teď vedou roury k jednotlivým bazénům. Jakmile to umožní počasí, napustí se čisticí elementy a vysadily by se tam rostliny,“ uvedl Slavík.

V areálu vznikly tři propojené nádrže, největší je dlouhá přes 40 metrů a na šířku má více než 20 metrů. Na zimu se koupaliště nebude vypouštět a bude možné ho využívat jako ledovou plochu k bruslení. Do budoucna chce město areál rozšířit o volnočasové centrum s hřištěm pro plážový volejbal, posilovacími stroji, umělou divokou řekou a dalšími atrakcemi.

Původně mělo být koupaliště otevřené již v loňské sezoně, výběrové řízení se ale protáhlo. Stavba nakonec začala až loni. Město s 4500 obyvateli nemá koupaliště už desítky let. Přišlo o něj kvůli výstavbě přeložky silnice kolem Votic, které mají 4600 obyvatel. Nové koupaliště pak už nevzniklo.

Z průzkumů mezi veřejností vyplynulo, že by si lidé koupaliště přáli. Část zastupitelů byla proti, měli obavy, že projekt bude příliš nákladný. Někteří prosazovali výstavbu krytého bazénu. Jeho provoz by ale byl podle vedení radnice pro město ekonomicky neúnosný.

převzato z: náš region

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme