Ve Voticích ubytovali osm žen s osmnácti dětmi z Ukrajiny. Pomůže i škola

18. 3. 2022

Důležité kroky podniká v pomoci lidem prchajícím z Ukrajiny votická radnice, začala s nimi již v úvodu ruské invaze. Zatím se ve městě ubytovalo osm žen s celkem osmnácti různě starými dětmi.



"Očekávali jsme příliv běženců, proto jsme začali zjišťovat potřebné informace. Už pondělí 28. února rada rozhodla o tom, že volné městské byty nebudou obsazovány a budou k dispozici běžencům,“ potvrdil votický starosta Jiří Slavík s tím, že ten den do města přibyla první paní s dítětem a město jí ubytovalo v takzvaném krizovém bytě.


Votice coby obec s rozšířenou působností současně vyzvaly další sídla i občany, aby na radnici hlásili volné ubytovací kapacity. Město zatím nezadalo běžence do systému, protože přišli sami přes někoho známého s vazbou na Votice. Radnice uprchlíkům také zajistila jídlo a základní potřeby z potravinové banky. Prostředky uvolnila i městská sociální a zdravotní komise. Velkou solidaritu projevili rovněž samotní obyvatelé Votic.

„Byty byly bez vybavení a občané ve spolupráci s hasiči a firmami je pomohli dovybavit postelemi a skříněmi, aby tam lidé mohli běžně fungovat. Tichou cestou bez vyhlašování spoluobčané například poskytli běžencům také kočárek pro malé dítě,“ přiblížil votický starosta.


V pondělí 7. března večer se zástupci města s ubytovanými sešli a zjišťovali, v jaké fázi mají potřebné dokumenty pro pobyt v Česku a jaké mají potřeby. Město je v kontaktu i se dvěma firmami, v nichž by běženci mohli najít zaměstnání.

Společně s ředitelkou ZŠ Votice Marcelou Kratochvílovou připravuje také integraci žáků z Ukrajiny. „Ve škole běží kurzy češtiny pro cizince a máme k dispozici i šest lidí, kteří umí ukrajinsky a česky. Každá ubytovaná rodina, má také ,styčného důstojníka’,“ který dokáže komunikovat česky a ukrajinsky,“ dodal starosta.


Do řešení situace se zapojili také pracovníci sociálních služeb a správy majetku a dvě ubikace poskytli i soukromí majitelé. Votice oslovily také neziskové organizace. Materiální sbírku naproti tomu podle dostupných informací město zatím nechystá. „Hmotnou pomoc řešíme pouze cíleně pro uprchlíky, kteří jsou u nás ubytovaní,“ sdělil Slavík.

Převzato z: Benešovský deník

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme