Učňovská stipendia i po volbách? Strany jsou pro

1. 10. 2012

V předvolebním seriálu se MF DNES lídrů některých středočeských kandidátek zeptala na témata důležitá pro kraj. Prvním tématem je podpora učňů formou stipendií a slučování škol.

Ve Středočeském kraji je přes sto středních odborných škol, tři odborná učiliště a pětatřicet gymnázií, včetně toho nového v Hostivici. Středoškoláků je však o dost méně než před několika lety, a tak se o ně školy doslova přetahují. Vzhledem k tomu, že většina gymnázií upustila od klasických přijímacích zkoušek, a navíc je větší poptávka po vysokoškolském vzdělání, většina žáků míří na gymnázia a obchodní akademie. Zájem o odborné školy v posledních letech výrazně klesl.


Dosluhující sociálnědemokratická vláda proto zavedla stipendia pro žáky, kteří nastoupí na ohrožené učňovské obory. Tři roky učení s vyznamenáním mohou žákům vynést až osmnáct tisíc korun. „Vybrané obory jsou potřeba na trhu práce, mají uplatnění,“ říká radní pro školství Milan Němec.


I přes velké množství škol, které kraj zřizuje, odmítla ČSSD požadavek ministerstva školství na optimalizaci škol, tedy jejich rušení či slučování. Na rozdíl od ostatních krajů to chtěla nechat na ředitelích. A ti svoje školy rušit nechtěli. Jak se ke stipendiím pro učně a slučování škol staví současní kandidáti na hejtmana a další lídři menších stran?

Řihák: Peníze i pro sociálně slabší

Lídr sociálních demokratů Josef Řihák by učňovská stipendia zachoval. „V současné době se na tuzemském trhu práce projevuje nedostatek kvalitních řemeslníků a obávám se, že tento trend se bude v příštích letech ještě zhoršovat,“ říká Řihák, který je pro zavedení ještě dalších stipendií, a to pro nadané studenty ze sociálně slabších rodin. „To, že se zřejmě nevyhneme nějakému slučování, je jasné, ale až po široké diskusi o tom, zda nejsou jiné cesty, kde šetřit. V Příbrami jsem taky musel z ekonomických důvodů sloučit dvě školy, bylo tu 1 500 volných míst,“ dodává středočeská sociálnědemokratická jednička.

Langšádlová: Víc zapojit firmy

Podle lídryně společné kandidátky TOP 09 a Starostů a nezávislých Heleny Langšádlové mají v některých případech stipendia smysl. „Je hlavně třeba do systému víc zapojit firmy, zaměstnavatele. A to i do systému stipendií, pokud jim naše školy dokážou připravit kvalitní zaměstnance,“ říká.


Zásadní otázkou podle ní není ani tak slučování škol, jako spíš struktura oborů. „Prosperita Česka byla vždy založená především na vysoké úrovni technického vzdělání. Je třeba dobře promyslet strukturu oborů, a pokud o některé obory není dostatečný zájem, v některých případech má smysl podpora stipendii,“ dodává.

Nwelati: Stipendia rozhodně ano

Lídr ODS Raduan Nwelati chce zachování stipendií pro učně podle svých slov velmi silně podporovat. „Lidí s učňovským listem je málo, což je škoda, protože ne všichni mohou být inženýři a doktoři a je potřeba, aby společnost fungovala jako celek,“ říká Nwelati.


I on zvažuje zavedení ještě dalších stipendií - motivačních. A chce prohloubit spolupráci s firmami. Slučování škol chce nechat až na koncepci, která by se teprve musela připravit. „Nebudu od stolu říkat, zda školy budeme slučovat. Co funguje, to se měnit nemá, co nefunguje, to ano,“ říká.

***

NÁZORY Očima dalších lídrů *Miroslav Rovenský (KDU-ČSL, SNK ED A NK): Podpora učňovského školství formou stipendií byla dobrým krokem. Stávající počet škol je dlouhodobě neudržitelný a zřejmě bude nutné k rušení nebo slučování přistoupit. *Lukáš Tůma (Strana zelených): Naší prioritou je zachování hlavně středních škol a učilišť. Budeme podporovat spolupráci učňovského školství s podnikateli v součinnosti s hospodářskou komorou. *Petr Hůla (Sdružení nestraníků): Ve stipendiích bych pokračoval. Učňovské školství je třeba maximálně podpořit. Slučování škol nepodporuji. *Gabriela Antošová (Česká strana pirátská): Stipendia a dotace na školství jsou správné. Ostře jsme protestovali proti reformě financování, jež by přinesla zhoršení infrastruktury škol v kraji. *Olga Zubová (SUVERENITA -Blok J. Bobošíkové): Ohrožené obory bych podpořila maximálně. Jak formou stipendií, tak také osvětou. *Pavel Jetenský (KSČM): Stipendia ano. Krajem nebylo nařízeno sloučení, ojediněle o něj školy požádaly kvůli ekonomické výhodnosti samy a tak tomu bude i nadále. Pozn.: Jde o výběr z programů části kandidujících subjektů.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Čechy

Mladá fronta DNES | Rubrika: Střední Čechy | Strana: 2 | Autor: Alena Rokosová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme