TOP 09: Intenzivnější spolupráce Středočeského kraje a Prahy je pro celý region životně důležitá

14. 9. 2016

Spolupráce Středočeského kraje a Prahy musí být intenzivnější. V úterý se na tom shodly reprezentace středočeské a pražské TOP 09, které hledaly řešení společných problémů celého regionu ve středu Čech. Cílem TOP 09 je, aby po krajských volbách nová politická reprezentace Středočeského kraje spolupracovala s Prahou mnohem více, než tomu bylo v posledních osmi letech pod vedením ČSSD a KSČM.

Jako červená nit se diskusí vinulo téma situace v dopravě, která je nyní vyhrocená zejména kvůli záměru hlavního města zakázat průjezd kamiónů delších než 12 metrů a zavádění zón placeného parkování v Praze. Klíčové je také dobudování dálničního okruhu kolem Prahy, zejména stavby 511 (D1 - Běchovice). „Pokud by se vedení Prahy a Středočeského kraje neustále nepřetahovala o to, kdo co zajistí, ale spolupracovala na společném zájmu, tato část obchvatu už se mohla stavět. Dnes pouze slyšíme sliby o zahájení stavby až v roce 2019,“ říká Marian Klásek, místopředseda TOP 09 ve Středočeském kraji. Špatná situace je i ve veřejné dopravě. Dosud chybí metropolitní integrovaná doprava, která by propojila veřejnou dopravu Prahy a Středočeského kraje do jednoho celku s jednodušším cestováním po celém území na jedinou jízdenku. Bez kvalitní hromadné dopravy nelze problém přetížených silnic dlouhodobě vyřešit.

Vedení středočeské a pražské TOP 09 chce prosazovat užší spolupráci také v oblasti územního plánování, školství, zdravotnictví, v oblasti cestovního ruchu a životního prostředí. „Je nejvyšší čas, aby Středočeský kraj a Praha konečně začaly postupovat společně a připravovat rozvojové projekty maximálně koordinovaně. Je to především v zájmu obyvatel, kterých žije v regionu ve středu Čech dva a půl milionu.“ dodává Petr Tiso, kandidát TOP 09 na hejtmana ve Středočeském kraji, a pokračuje: „Probírali jsme s pražskými kolegy konkrétní opatření a projekty, kterými by mohla Praha pomoci Středočechům a naopak, co by mohl Středočeský kraj nabídnout Praze. Prověřujeme možnost a časovou náročnost takovýchto opatření a pak s nimi seznámíme veřejnost.“

Natálie Červencl Tomková, krajská manažerka TOP 09 Středočeský kraj

V Praze, 14. září 2016

Kontakt:

Petr Tiso, 777 101 050, petr.tiso@top09.cz

Marian Klásek, 603 250 024, marian.klasek@top09.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme