TOP 09 a STAN: Starostové, nevzdávejte se svých kompetencí!

26. 7. 2011

Vážená paní starostko,

vážený pane starosto,

středočeský hejtman Rath Vás ve svém dopise z 14. července 2011 opět vyzval, abyste se připojili k připravované soutěži na autobusové dopravce zajišťující základní dopravní obslužnost. Opět Vás znovu všechny varujeme, připravovaná soutěž není řádně připravena a není zkoordinována ani s ostatními kraji, především pak s Prahou. Takto nekompetentně vypsaná soutěž může zlikvidovat části Pražské integrované dopravy (PID) na území Středočeského kraje a skočit chaosem ve veřejné dopravě. Náměstek pražského primátora pro dopravu Březina (ČSSD) nám plně dává zapravdu!

Hejtman Rath Vám například sděluje, že „běží 12-měsíční výpovědní lhůta“ (tj. dopravcům skončí smlouva k 31.5.2012). A přitom Rada kraje s tímtéž hejtmanem v čele prodloužila již dva týdny před tím, tj. 27. června, výpovědi až do prosince 2012, případně do června 2013. Pan hejtman Vám to však v  dopisu zatajil. Vedení Kraje pod vedením hejtmana Ratha udělalo totiž chybu a až nyní připustilo, že jsme měli pravdu a soutěž se nedá tak rychle zvládnout.

Dále Vám hejtman píše, že v žádném případě nechystá redukci spojů. Prý k nim byli „donuceni vládními škrty“. Přitom všechny kraje (a tedy i Středočeský) dostaly na dopravu v letošním roce 2011 z ministerstva financí úplně stejně jako v roce 2010. Kraj tedy neměl důvod letos zdražovat jízdné ani chaoticky, z měsíce na měsíc a hlavně bez Vaší účasti, škrtat autobusy v jízdních řádech.

Příklady a praxe ukazují, že není radno věřit jakýmkoliv slibům hejtmana Ratha a že kroky stávajícího vedeni Středočeského kraje jsou zcela nekoncepční a nekompetentní. Tím, že se „připojíte k soutěži“, předáte Kraji kompetence Vaší obce při výběrových řízeních a následném objednávání dopravy, a tím ztratíte jakýkoliv budoucí přímý vliv na proces plánování a objednávání dopravní obslužnosti Vaší obce.

Zde je vysvětlení: Ve věstníku Evropské unie se ve věci nové soutěže na autobusovou dopravu totiž jediným zadavatelem najmenoval pouze sám Středočeský kraj. Kraj tak „elegantně“ vyšachoval všechny obce Středočeského kraje, tedy i Vaši obec, z přímého vlivu na soutěž i další objednávání dopravy. Protože Vaše obec není ve věstníku jmenována zadavatelem, nebude moci být ani přímým objednavatelem Vaší ostatní dopravní obslužnosti (ODO), a tím pádem nebude mít Vaše obec (či Váš dopravní mikroregion) vlastní smlouvu s dopravcem. Všechny tyto kompetence si tímto způsobem samovolně převzal Středočeský kraj. Vše nasvědčuje tomu, že Vaše obec bude Kraji pouze posílat své peníze na ODO a Kraj pak sám bude objednávat a podepisovat smlouvy. A přitom Kraj měl možnost napsat do evropského věstníku jako zadavatele i všechny středočeské obce (tj. společná prenotifikace všech zadavatelů), ale neudělal to.

Kvůli závažnosti celé situace  máme naplánovánu uskutečnit do 4.srpna 2011 sérii expertních konzultací s právníky a dalšími odborníky, abychom zjistili, co všechno nekompetentní a chaotické kroky Středočeského kraje v oblasti dopravy ještě mohou způsobit za škody. O výsledcích Vás budeme samozřejmě informovat, abyste měli co nejvíce podkladů pro Vaše rozhodování.

Naším cílem není bojovat za zájmy soukromých autobusových firem. Naším cílem je zajištění a stabilizování kvalitní dopravní obslužnosti na celém území Středočeského kraje.

Řešením je v úzké spolupráci s Vámi, starosty středočeských obcí a hl. m. Prahou, vybudovat jednotný integrovaný dopravní systém Prahy a Středočeského kraje – Metropolitní integrovanou dopravu (MID) postavenou na principech osvědčených v nynější PID. Jednotný integrovaný systém MID musí být hospodárný, efektivní, pro cestující komfortní a jednoduchý s možností přestupu na jakýkoliv dopravní prostředek. Po zkušenostech se stávajícím chaosem v dopravní politice Kraje také víme, že systém musí být zároveň odolný vůči nekompetentním politikům a úředníkům Kraje. O to více je důležité, aby každé obci (či dopravnímu mikroregionu) zůstaly kompetence v oblasti dopravní obslužnosti a zůstal status objednavatele.

Pokud se nechcete vzdát kontroly nad dopravní obslužností Vaší obce,  doporučujeme Vám nepřevádět na Kraj kompetence Vaší obce, ale naopak žádat Kraj o:

  1. 1. zpětvzetí výpovědí dopravcům,
  2. 2. vypracování koncepce společného postupu a harmonogramu kraje, Prahy a obcí Středočeského kraje za dodržení všech předepsaných zákonných termínů,
  3. 3. vypracování společného plánu dopravní obslužnosti pro Prahu a Středočeský kraj, na základě které je možné stanovit hospodárnou, efektivní a účelnou dopravní obslužnost celého území a
  4. 4. následnou koordinaci nového podání výpovědí se všemi obcemi a sousedními kraji včetně Prahy.

V Praze 26. července 2011

 

Mgr. Helena Langšádlová,
poslankyně PS
za Středočeský kraj (TOP 09)
mobil: 725 447 224,

e-mail: langsadlovah@psp.cz

Ing. Věra Kovářová,
krajská zastupitelka (STAN), zastupitelka obce Chýně

mobil: 605 984 253;
e-mail: vera.kov1@seznam.cz

Mgr. Luděk Kudláček,
expert dopravní politiky pro Středočeský kraj (TOP 09), zastupitel obce Ratenice
mobil: 731 60 38 60;

e-mail: kudlacek@top09.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme