Tiso: Rozpad středočeské koalice ANO, STAN, ODS a přeběhlíků nás nepřekvapil

30. 10. 2017

Ve Středočeském kraji se rozpadla koalice ANO, STAN, ODS a přeběhlíků a vznikla nová koalice ANO a ČSSD, kterou podporují komunisté. 

Rozpad koalice nás nepřekvapil. Důvody rozpadu jsou dva: Tato koalice vznikla před rokem na velmi nezdravých základech. Jistě si řada lidí vzpomene na okolnosti jejího vzniku. Šlo tehdy o pošlapání politické kultury, o lhaní, nedodržování daného slova a porušování exkluzivity během vyjednávání, obcházení partnerů, bitva o koryta apod.  TOP 09 během jednání ztratila jakoukoli důvěru v tento koaliční projekt vedený ANO s hejtmankou Jermanovou, a proto do koalice nevstoupila. Marek, Vojtová, Schweigstill - tři ze zastupitelů zvolených na kandidátce TOP 09, svou stranu tehdy zradili a do koalice vstoupili. To, že je ANO, STAN a ODS nechaly podepsat koaliční smlouvu, i když dobře věděly, že tito lidé postupují proti rozhodnutí své strany, považujeme za legitimizaci této zrady a čin nízké politické kultury. A bohužel to pokračovalo dál. Koalice umožnila těmto zrádcům vytvořit vlastní zastupitelský klub s názvem "Nezávislí Středočeši" a skutečné TOP 09, která zůstala v opozici, vytvoření vlastního klubu neumožnila. Stejně tak postupovala koalice v případě obsazování výborů a komisí - kdy moc dobře znala oficiální nominace TOP 09, ale v řadě případů tyto nominace ignorovala a dosadila tam úplně jiné lidi, asi nominované zrádci. 

Druhým důvodem rozpadu byly žalostné výsledky koalice zejména v oblasti investic a také vnitrokoaliční konflikty na téma veřejných zakázek. K tomu jen stručně: Za půl roku proinvestoval Středočeský kraj pouhých 7% roční rozpočtové položky určené na investice, ke konci září to bylo 11%. Transparentnost veřejných zakázek se oproti daným slibům také nezlepšovala a po roce vládnutí byla tato v našem kraji velmi problematická oblast stále zastřena mlhou. Krize koalice narůstala a nakonec vyústila v odvolání zastupitelů STAN, ODS a přeběhlíků z rady kraje hlasy ANO, ČSSD a KSČM na zasedání zastupitelstva 24.10.2017. 

Vzápětí byla stejnými hlasy zvolena nová krajská rada složená z 6 zástupců ANO a 5 zástupců ČSSD. Došlo i ke změnám ve výborech a komisích. Pokus nové koalice učinit z čerstvě „opozičního“ zastupitele Marka předsedu významného kontrolního výboru neprošel, Marek svou nominaci pod velkým tlakem při projednávání stáhnul. Byli jsme na zastupitelstvu svědky nechutných dohadů, kdo koho v rámci končící koalice podrazil, slyšeli jsme také veřejné prohlášení zastupitelky (původní přeběhlice) Vojtové, že se chystá přeběhnout znovu, tentokrát do klubu ANO, slyšeli jsme dost nepřehlednou změť pravých i zástupných důvodů rozpadu koalice z pohledu jednotlivých aktérů. Co jsme však neslyšeli? Neslyšeli jsme, co nová koalice udělá pro kraj, co bude dělat jinak a lépe, než ta předchozí.

Obáváme se, že tento styl politiky a jeho následky pro rozvoj a správu kraje neprospívá ani našemu kraji, ani jeho občanům.

petr tiso, krajský zastupitel a manažer nemocnice

Štítky
Osobnosti: Petr Tiso
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme