Tiso: Dotování běžného provozu krajských nemocnic je morální hazard

2. 7. 2017

Kraj si ponechal ve svém vlastnictví pět nemocnic. Jako vlastník je povinen se o své nemocnice starat. Toto “starání se” však nesmí být jen každoroční bezmyšlenkovité sypání stamiliónů korun z krajského rozpočtu do rozpočtů nemocnic. To je morální hazard a špatná cesta, protože tyto peníze pak kraji chybí na jiné záležitosti. U nás to došlo tak daleko, že všechny oblastní nemocnice jsou v podstatě v různé míře závislé na krajských dotacích.

Rozumné dotace do oblasti investic jsou v pořádku, dotace běžného provozu však ne. Jako profesí zdravotnického manažera, který se podílí na ekonomickém řízení nemocnice, která po mnoha letech úsilí již žádné provozní dotace nepotřebuje, mě tato situace v kraji, zvedá ze židle. Bohužel i nová politická reprezentace kraje o efektivitě nemocnic více mluví, než koná. Do nemocnic dále plynou stamilióny korun.

Příčiny závislosti nemocnic na provozních dotacích jsou dvě: 1) špatné nastavení financování zdravotnického systému v ČR a 2) neefektivita nemocnic. Už dávno měla být udělána analýza, jaký podíl na špatném hospodaření nemocnic která z nich má. A podle toho pak musí kraj konat. Řešit oblast úhrad za péči se zdravotními pojišťovnami, ministerstvem zdravotnictví i se zákonodárci - s cílem zvýšit úhrady a pak samozřejmě řešit oblast efektivity nemocnic, a to jak na krajské úrovni (efektivní krajské zdravotnictví), tak samozřejmě uvnitř nemocnic. Jen nekonečné výměny ve vedení oblastních nemocnic a stesky, že je to těžké, finanční zázrak nepřinese. Z vlastní zkušenosti vím, že se dá nemocnice závislosti na provozních dotací zbavit. Ale je to tvrdá práce, někdy i nepopulární.

Petr Tiso, krajský zastupitel za TOP 09

Zdroj: Magazín Středočech; července 2017

Štítky
Osobnosti: Petr Tiso
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme