Tiso: Dlouhodobá prosperita je důležitější, než krátkodobé efekty

24. 6. 2016

Kandidáti na středočeského hejtmana se ve čtvrtek utkali v další debatě v Dolních Břežanech u Prahy.

Být dobrým hospodářem, který hledí do vzdálenější budoucnosti, než je jeho volební období, slíbil ve čtvrteční debatě se svými soupeři kandidát TOP 09 na středočeského hejtmana Petr Tiso. „Nebudeme upřednostňovat krátkodobé efekty před dlouhodobou prosperitou kraje. Důležité pro kraj je promyšlené územní plánování, odpovědné hospodaření, průhledné rozhodování, zlepšení dopravy, kvalita veřejných služeb, jako je zdravotnictví a školství a  také kvalita prostředí, ve kterém žijeme“ vyjmenoval Tiso své priority v průběhu debaty.

Právě nedostatek dlouhodobé vize vyčítal současnému vedení Středočeského kraje pod taktovkou ČSSD a KSČM. „Vedení má dvě základní úlohy: kvalitní správu a především koncepční dlouhodobý rozvoj kraje,“ uvedl Tiso. Pokud však kraj má být zdravým srdcem Čech, potřebuje podle něj strategii rozvoje, která zahrne různé oblasti a bude dlouhodobá.

Jako příklad nekoncepčního vedení kraje uvedl to, že do středočeských nemocnic putují roky krajské stamiliony a z vnějších zdrojů až miliardy korun, aniž by vedení kraje vůbec tušilo, jak má zdravotnictví vypadat v dlouhodobém výhledu.

Představa kandidáta TOP 09 na funkci hejtmana o krajském zdravotnictví stojí na jednoduchém principu rovnováhy dostupnosti, kvality a efektivity, kde je lidem co nejblíže základní zdravotní péče, o specializovanou péči se starají přirozená regionální centra, a nákladná superspecializovaná péče je soustředěna do Prahy. „Tam se mohou cíleně soustředit na větší množství případů a pomáhat si financováním z více zdrojů“, uvedl Tiso. „Populistické sliby současného hejtmana Petery, že by krajské nemocnice měly v superspecializované péči konkurovat pražským nemocnicím, znějí krásně, ale ekonomicky nejsou možné, navíc by masivně odčerpávaly zdroje použitelné na kvalitní základní a specializovanou péči a podporu zdravotníků v kraji.“ prohlásil dále kandidát TOP 09 na středočeského hejtmana.

V další části debaty představil další priority TOP 09, např. vytvoření Metropolitní integrované dopravy pokrývající Prahu a střední Čechy, nutnost zajistit zdroje na zásadní zlepšení dopravní infrastuktury v kraji. Za obrovskou hodnotou a jednu z nejlepších dlouhodobých investic označil vzdělání. V té souvislosti zmínil pomoc vyřešení nedostatečné kapacity základních škol kolem Prahy a připomněl ideu TOP 09 na vytvoření tzv. školského servisu, který by na úrovni kraje pomáhal vedení škol. Těm by ulevil od části administrativy, týkající se dotací, metodik, problematiky inkluze, zajištění psychologů, asistentů, mezinárodní spolupráce škol apod, Díky tomu by se vedení škol i pedagogové mohli více věnovat kvalitě výuky.

Natálie Červencl Tomková, krajská manažerka TOP 09 Středočeský kraj

V Praze, 24. června 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme