Švenda: Z vína bude turistický tahák středních Čech

6. 1. 2023

Jedním z turistických taháků středních Čech se má letos stát vinařská turistika. Dosud o sobě vinařství dávala vědět především v době četných vinobraní, tradičně kolem přelomu léta a podzimu spojovaných nejen s vínem a burčákem, ale i s rozmanitým programem. Návštěvníkům toho ale mohou nabídnout mnohem víc. Včetně odkazu na bohatou historii, za níž se do středních Čech s oblibou jezdí - a na niž vinaři i často navazují.

Není to jen jen Mělník, kde lze mimo jiné navštívit provoz stavějící v rámci rodiny již prací třetí generace na odkazu vysokoškolského pedagoga, šlechtitele révy a autora četných publikací o vinařství Viléma Krause, ale například i vinné sklepy Jiřího Lobkowicze na zámku (připomínající jak někdejší knížecí éru, tak i podstatně hlubší minulost: průvodci se pochlubí, že jde o prostory, které prý byly budovány již v 11. a 14. století). Tradiční jméno ostatně zve za vínem třeba i do Kutné Hory: tam se stal podílníkem ve vinařství někdejší politik – a také jak bývalý, tak i současný milovník vína – Karel Schwarzenberg.

S vínem se ve středních Čechách pojí třeba i Karlštejn, kde se rovněž nachází výzkumná stanice vinařská. Také ta se hlásí k letité tradici – založena byla již v roce 1919. Vinařskou historii ale mají leckde – v minulosti jí byla známá třeba i obec Loděnice – a město Mladá Boleslavmá dokonce vlastní vinici. Vínu a jeho zpracování se ale ve středních Čechách daří i na dalších místech.

Celkově je zde podle údajů krajského úřadu registrováno 25 pěstitelů vinné révy, kteří hospodaří na ploše zhruba 260 ha; výrobců vína je dokonce 31. Že se středočeští vinaři v konkurenci kolegů ze známějších regionů neztratí, potvrzují i jejich úspěchy v soutěžích. V poslední době degustátoři udělovali prestižní ocenění především Vinným sklepům Kutná Hora či Vinařství Vondrák Mělník, ale také Vinařskému středisku Mělník-Chloumek patřícímu České zemědělské univerzitě v Praze nebo Školnímu statku Středočeského kraje.

Pozvání na víno za dvě stě tisíc

Pozvání za vínem se má stát jedním z nových turistických lákadel středních Čech. Ukázalo to rozhodnutí krajských radních, kteří schvalovali individuální dotace na podporu cestovního ruchu. Dvě stě tisíc odsouhlasili na projekt podpory vinařské turistiky ve Středočeském kraji v roce 2023. Peníze dostane Vinařský fond ČR, který bude spolupracovat se Středočeskou centrálou cestovního ruchu.

Její mluvčí Lucie Vurbsová ve čtvrtek 5. ledna Deníku řekla, že přesná podoba propagační akce se upřesňuje v rámci více možných variant. Podrobnější plány by měly být upřesněny na schůzce s vinaři chystané na 16. ledna. „Obvykle si lidé pojí víno s jižní Moravou, a proto bychom rádi ukázali i možnosti ve středních Čechách,“ připomněla Vurbsová.

Hlavní představu o kampani přibližuje krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (Spojenci/TOP 09). Vinařský fond má během roku ve spolupráci s krajskou turistickou centrálou publikovat sérii článků propagujících aktivity spojené s vínem a vinařstvím ve Středočeském kraji. „Vinařské akce navštíví více turistů z jiných krajů i ze zahraničí, čímž se zvýší prestiž a atraktivita Středočeského kraje,“ shrnul Švenda očekávaný výsledek.

Podpora i pro propagaci skalnaté krajiny

Vedle peněz na propagaci vinařství také krajští radní schválili individuální dotace po 50 tisících korun v rámci podpory projektů Pískovcová skalní města v České republice a Geopark Český ráj. Jde o aktivity překračující hranice krajů, jejichž posláním je vytvářet v oblasti cestovního ruchu produkt se silnou marketingovou značkou, ale také se podílet na uplatňování strategie udržitelného rozvoje regionu a rozvoji šetrného turismu. Stranou pozornosti ale nestojí ani zvyšování zájmu místních obyvatel i návštěvníků o historii krajiny a její hlubší poznávání.

 

Převzato z: Deník

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme