Švenda: Studenti ČVUT vytvoří návrh návštěvnického zázemí Hrabalovy chaty

4. 4. 2022

Kraj oslovil studenty ČVÚT s nabídkou vytvořit návrh návštěvnického zázemí Hrabalovy chaty.


Rada kraje schválila uzavření smlouvy o zajištění spolupráce se Stavební fakultou ČVÚT. Předmětem smlouvy je návrh provozního zázemí chaty Bohumila Hrabala v Kersku.

Středočeský kraj oslovil vedení fakulty v souvislosti s Memorandem o spolupráci z roku 2018. „Jsem velice rád, že vedení fakulty souhlasilo s naší nabídkou na vytvoření návrhu návštěvnického zázemí Hrabalovy chaty. Chtěli jsme dát prostor mladé generaci. Věřím, že studenti při řešení využijí svůj tvořivý potenciál a neotřelý přístup. Moc se na jejich návrhy těšíme,“ vysvětluje důvody oslovení ČVUTradní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda.

Hrabalovu chatu koupil Středočeský kraj v loňském roce s cílem otevřít prostory chaty veřejnosti. V této souvislosti chce kraj vytvořit pro návštěvníky a personál odpovídající zázemí (sociální zařízení, místo prodeje vstupenek, odpočinková místnost), a to nejlépe v samostatném objektu.

„Naší snahou je nejen zachovat chatu jako památník velkému spisovateli. Rádi bychom, aby toto místo bylo i nadále inspirací pro autory literárních děl,“ uvádí radní Švenda. Samostatný prostor v objektu by měl sloužit i jako místo pro případně konané lektorské programy a setkávání. „V případě vytvoření dostatečných podmínek bychom rádi v novém objektu umožnili také například příležitostné rezidenční pobyty pro spisovatele,“ doplňuje radní.

Samotná chata by měla, dle prostorových možností, prezentovat veřejnosti Hrabalův život v Kersku, historii osady Kersko, a v neposlední řadě připomenout Kersko ve filmu.

Studentské projekty budou zpracovány v rámci semestrálních prací. Předání návrhů proběhne nejpozději do 17. 6. 2022. Veřejnost si pak bude moci prohlédnout studentské práce na veřejné výstavě v prostorách Polabského muzea v Poděbradech a podle prostorových možností také v osadě Kersko.

Informoval Krajský úřad Středočeského kraje.

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme