Švenda: Středočeský kraj chce příští rok rozdělit na opravy památek 58 milionů korun

22. 9. 2023
Středočeský kraj chce příští rok rozdělit na opravy památek 58 milionů korun. Dotační program by měl být včetně příjmu žádostí spuštěný 3. ledna. Dalšími dvěma miliony hejtmanství podpoří knihovny, i v tomto případě by měl být program spuštěný na začátku příštího roku. Vypsání dotací ještě budou schvalovat zastupitelé, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.

Program na obnovu památek bude vypsán pro dvě oblasti: Obnova kulturních památek a Obnova památek určených ke společenskému využití. V prvním případě půjde tedy o zaměření na stavební a restaurátorské práce, ve druhém případě na obnovu památek, které budou využívány pro spolkový a společenský život regionu. "Ve Středočeském kraji je přes 5000 kulturních památek, které si zaslouží nejen obdiv návštěvníků, ale také zejména kvalitní péči," dodal krajský radní pro kulturu Václav Švenda (TOP 09).

Dotace určené knihovnám budou zaměřené na vybavenost. Knihovny by je měly požít na zlepšení technického vybavení knihoven pro práci s veřejností i na databázové knihovnické systémy umožňující vyhledávání veřejností v knihovním katalogu vzdáleným přístupem. Dotační peníze mohou být také využity na další vybavení knihovny či audiovizuální techniku.

Zdroj: ČTK

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme