Švenda: Středočeské kulturní léto nabídne hudbu, divadlo i představení pro děti

18. 5. 2023
Koncerty různých žánrů a divadelní představení jsou na programu letošního Středočeského kulturního léta . Pro návštěvníky budou přichystány i opery Dvě vdovy či Rusalka, novinkou budou představení pro děti. Program kulturního léta začne 15. června a potrvá do září, řekl dnes novinářům krajský radní pro kulturu Václav Švenda (TOP 09).
Cílem podle něj není dosáhnout masové návštěvnosti jako v případě velkých hudebních festivalů, ale nabídnout divákům nevšední zážitek s vysokou přidanou hodnotou. To se podle něj daří i díky atraktivnímu prostředí, jímž jsou zámky, hrady, parky nebo skanzeny.

Program kulturního léta zahájí 15. června hudební komedie Figaro ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Stejné představení je plánováno také na 24. června v Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem na Nymbursku a 23. srpna v Hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích na Kladensku. V přerovském skanzenu se diváci tako mohou těšit 29. srpna na inscenaci Jistě, pane premiére! a v přírodním areálu ve Lhotce u Mělníka zhlédnou 1. září Baladu pro banditu.

Na své si přijdou i příznivci hudby. V Roztokách u Prahy bude 16. června připraven koncert Oty Balage a 29. června vystoupí na zámku ve Vlašimi na Benešovsku Václav Noid Bárta. Velká účast se očekává 18. srpna na koncertě skupiny Jelen, který pořádá Regionální muzeum v Jílovém u Prahy. "Jeleni mají už tolik fanoušků, že by kapacita našeho nádvoří nestačila, takže vystoupí v městském parku za muzeem, který má kapacitu 3000 návštěvníků," uvedla ředitelka muzea Šárka Juřinová.

Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě opět zve na operu Rusalka, která se bude hrát v posledním červnovém týdnu. Podle ředitele památníku Vojtěcha Poláčka jde o kombinaci představení a exponátu. "Není to jen kulturní program. Návštěvníci mohou vidět operu autora, jemuž je věnován celý náš památník, a zároveň v místech, kde opera vznikla," upozornil Poláček. Kromě Rusalky se mohou zájemci těšit i na operu Dvě vdovy, která bude uvedena 1. a 3. srpna v Muzeu T. G. M. v Rakovníku.

Bohatý program bude letos připraven i pro nejmenší návštěvníky. Na pohádky a dětská představení mohou zavítat na zámek Nižbor na Berounsku, do Dvořákova památníku ve Vysoké, jílovského muzea, skanzenu Vysoký Chlumec na Příbramsku nebo na starý zámek v Hořovicích na Berounsku.

Převzato z: ČTK

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme