Švenda: Středočeská kultura ožívá

9. 7. 2021

Divadla, koncerty, večery s herci, filmy, loutkové divadlo, scénické čtení a další literární programy. To vše v létě nabízejí některá města středních Čech neboli Středočeské kulturní léto.



Na dvaceti místech, například na nádvořích, v zámeckých zahradách nebo ve skanzenech lidové architektury se odehrají představení středočeských divadel, koncerty velkých osobností, filmová představení a další kulturní akce.


Středočeské kulturní léto potrvá čtyři měsíce. Už 11. června odstartovalo prvním ze svých 54 programů, a to jazzovým koncertem na nádvoří vlašimského zámku. Zatím poslední plánovanou akcí budou 25. září ukázky z inscenace Loupežník a rozhovor s jejím režisérem Tomášem Töpferem v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše, čímž se uzavře pětidílný cyklus nazvaný „Jak vzniká divadelní hra“. V něm herci a tvůrci ze Švandova divadla na Smíchově představí vybrané hry Karla Čapka a budou si o nich povídat s diváky. Celkem Středočeské kulturní léto lidem nabídne 54 programů.


„Dramaturgie se skládala v nejisté době. Nikdo nevěděl, jak se bude vyvíjet epidemická situace a jaká budou platit opatření. Navzdory tomu jsme se všude setkali s velmi kladnou odezvou, konstruktivním přístupem a s radostí z toho, že kultura ve středních Čechách opět ožívá. Snažili jsme se o co nejpestřejší programovou nabídku, která potěší, pobaví a pohladí po duši. Současně jsme chtěli využít venkovní prostranství našich muzeí a galerií, abychom zajistili co nejbezpečnější podmínky pro herce i diváky,“ říká krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (TOP 09).


K největším lákadlům prázdninových měsíců patří koncert Dana Bárty v Rakovníku, vystoupení Laca Décziho či Ondřeje Havelky v Jílovém u Prahy nebo česko-francouzská „Malá pocta velké Piaf“ zpěvačky Radky Fišarové na letní scéně zámeckého parku v Roztokách. Chybět nebude ani vážná hudba, dechovka, muzikál nebo komedie v podání středočeských a pražských divadel. Podrobný program včetně možnosti zakoupení vstupenek online můžete najít na webu www.stredoceskekulturnileto.cz. Program je doplněný také o tipy na výlety v lokalitách, kde se zrovna kulturní události konají.

Převzato z: Speciál DNES

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme