Švenda: Středočeská divadla získají dotace. Miliony půjdou i do Mladé Boleslavi

5. 4. 2024
Středočeský kraj Středočeský kraj chce i v následujících letech podporovat středočeská divadla, mimo jiné i Městské divadlo Mladá Boleslav. Krajští radní schválili Koncepci regionálních funkcí divadel na léta 20242030, na základě které chce vyplácet dotace. Každoročně si divadla rozdělí několik milionů korun.

Trojice středočeských divadel Městské divadlo Mladá Boleslav, Divadlo A. Dvořáka Příbram a Divadlo Kladno by měla v následujících šesti letech získat od kraje dotace v celkové výši třiatřiceti milionů korun. Dotace chce kraj vyplácet na základě minulý týden schválené Koncepce regionálních funkcí divadel pro roky 20242030. Každý rok by si tak měla divadla rozdělit zhruba 5,5 milionu korun.

Václav Švenda, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu sdělil, že Středočeský kraj pečuje o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů a jednou ze specifických potřeb je i potřeba kulturního života. „Ten může být realizován například také participací na divadelní tvorbě. Návrh Koncepce, který jsme dnes na radě schválili, se zaměřuje na definici činností, kterými statutární divadla přispívají ke kulturnímu životu, k rozvoji a vizi jeho budoucnosti jako regionu s rostoucí kvalitou života a rostoucím počtem obyvatel,“ konstatoval s tím, že regionální funkce divadla spočívá především v šíření kulturního dění nejen v místě stálé domovské scény, ale v co možná nejširším dostupném geografickém i společenském okruhu.

Divadla je tedy podle vedení Středočeského kraje nutné finančně podpořit tak, aby umožnila dostupnost kvalitní umělecké produkce napříč sociálními skupinami. „Středočeská statutární divadla jsou často také podporovateli amatérského divadelního života širšího regionu. Nemalou roli mají statutární divadla také v reprezentaci Středočeského kraje,“ uvádí kraj. Podle Švendy tak bude Středočeský kraj například podporovat dostupnost profesionální umělecké produkce, uchování tradičních uměleckých řemesel, budování vztahu k divadlu u diváka od 5 do 15 let, spolupráci s amatérskými uměleckými soubory působícími na území kraje anebo účinkování na našem festivalu Středočeské kulturní léto

Koncepce regionálních funkcí divadel ve Středočeském kraji na léta 2024-2030 bude finančně kryta, za předpokladu schválení rozpočtu za příslušný rok, z rozpočtu kraje.

Převzato z: Boleslavský deník

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme