Švenda: Špýchary a sýpky budou tématem letošního ročníku Dnů lidové architektury Středočeského kraje

2. 8. 2023
Dny lidové architektury Středočeského kraje 2023 proběhnou 12. srpna v areálu historického Špejcharu v obci Hvožďany na Příbramsku. Tématem již sedmého ročníku akce věnované lidovému stavitelství jsou selské i vrchnostenské špýchary a sýpky Středočeského kraje. V rámci programu bude rovněž udělen titul Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje.

Na pestré bohatství vesnického stavitelství na území Středočeského kraje upozorňují již tradičně Dny lidové architektury. Letošní ročník zaměřený na vesnickou architekturu, sýpky a špýchary, proběhne v obci Hvožďany na Příbramsku na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje. K návštěvě zve radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda: „Chtěl bych pozvat všechny návštěvníky k návštěvě letošního ročníku Dnů lidové architektury. Kromě prohlídky zrekonstruovaného špejcharu, který je součástí středověké tvrze, a v jehož interiérech se mohou návštěvníci dozvědět celou řadu zajímavostí, je pro všechny připravena také spousta zábavných doprovodných akcí.“ V budově Špejcharu bude možné navštívit muzeum hasičstva Podbrdského regionu, muzeum seker Emila Kuchaře, expozici věnovanou Hvožďansku a výstavu o špýcharech ve Středočeském kraji. Po celý den, tj. od 10 do 16 hod. budou probíhat také ukázky historických řemesel a chybět nebude ani řemeslné tržiště, zábavné dobové atrakce pro děti, hudba a občerstvení.

Kromě již tradičního vyhlášení letošního Mistra rukodělné výroby Středočeského kraje bude v rámci akce rovněž představena brožura Špýchary Středočeského kraje, která představí jedny z nejvýznamnějších vesnických historických staveb na našem území. Organizaci letošního ročníku zajišťuje Středočeský kraj ve spolupráci s Hornickým muzeum Příbram a obcí Hvožďany.

Dny lidové architektury Středočeského kraje 2023 - Špýchary Středočeského kraje

Sobota 12. srpna 2023, 10–16 hod., Špejchar Hvožďany

Program:
11:00 slavnostní zahájení, předání titulu Mistr rukodělné výroby Středočeského kraje a představení brožury Špýchary Středočeského kraje
12:00 komentovaná prohlídka zrekonstruované budovy Špejcharu a přízemí Zíbova mlýna ve stavu před rekonstrukcí
13:00 – 15:00 přednášky na téma Špýchary ve Středočeském kraji

Převzato z: Středočeský kraj

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme