Švenda: Nový depozitář pro krajskou knihovnu je téměř hotový

Pojme až 809 tisíc dokumentů

11. 5. 2021

Zaplnění nového depozitáře by mělo trvat 24 let. Budou v něm uskladněné knihy, ale i zvukové nosiče, mapy, notové záznamy a další. Celkové náklady na jeho vybudování přesáhly 144 milionů korun, většinu pokryje evropská dotace.

Provoz nového depozitáře má začít koncem letošního roku. Příprava stavby třípodlažní budovy trvala 11 let. 


Součástí vybavení budou i moderní technologie pro uchování dokumentů, regálový systém a digitální technika. „Přemístění fondu, digitalizačního pracoviště a knihařské dílny ze stávajících nevyhovujících skladů výrazně zlepší pracovní i hygienický komfort zaměstnanců,“ doplnil krajský radní pro kulturu Václav Švenda (TOP 09).


Středočeská knihovna má nyní ve skladech zhruba 480 tisíc dokumentů a využívá kromě příručního skladu v hlavní budově ještě šest externích skladů ve městě - čtyři v pronajatých budovách a dva ve svých prostorách. Nový depozitář zajistí, aby vše bylo pod jednou střechou. Podle ředitele Středočeské vědecké knihovny Tomáše Ondráška svoz knih z mnoha míst po městě také prodlužuje dodací lhůtu pro čtenáře a prodražuje provoz knihovny. „Přesunem části fondu z historické budovy, a tedy uvolněním dosavadních skladovacích prostor, se navíc otevřou možnosti k rozšíření nabídky kulturních a vzdělávacích akcí pro veřejnost,“ dodal Ondrášek.

Zdroj: ČTK

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme