Švenda: Na skvosty mají dorazit miliony

21. 4. 2023
Obce v kraji dostanou peníze na obnovu čtyř desítek památek, které hodlají využít pro dobro všech.

STŘEDNÍ ČECHY | Má pěkné dívčí jméno Barbora a nyní už také obstojný kabát. Chybí jen doladit interiéry a okolí a někdejší huť Barbora v Jincích na Příbramsku začne sloužit novému účelu. Vedení podbrdského městyse chátrající technickou památku evropského významu koupilo a s pomocí různých dotací ji mění na muzeum a zároveň multifunkční zařízení pro společenské akce.

Dveře otevře ještě jednou

Spolu s dalšími několika významnými architektonickými skvosty se Jinečtí mohou těšit na příspěvek od hejtmanství. Středočeský krajský úřad vyčlenil na 13 projektů 30,5 milionu korun. „Cílem dotace je podpořit obnovu kulturních památek ke společenskému využití,“ uvedl mluvčí úřadu David Šíma.

V Jincích o uplynulém víkendu uspořádali v opravované huti den otevřených dveří. Návštěvníci se mohli podívat do míst, kde už by brzy měla být například expozice věnovaná slavnému houslovému virtuosovi Josefu Slavíkovi. „Chybět nebude přírodovědná expozice včetně našich proslulých zkamenělin trilobitů,“ upozornil bývalý starosta Jinců Josef Hála, který s projektem obnovy Barbory začal. V neposlední řadě bude objekt jednou z hlavních zastávek na cestě po připravovaném Geoparku Barrandien.
Na oficiální zprovoznění si ale lidé, kteří se do Jinců v polovině dubna nedostali, ještě nějaký ten čas počkají. Další možnost nahlédnout do jejích útrob ovšem budou mít 20. května. To městys plánuje další den otevřených dveří.

V Maršovicích obnoví faru

Peníze z kraje pak poputují také do Maršovic na Benešovsku. Poslouží na opravy tamní fary. „Jde o významnou památku z 30. let 18. století. Po dokončení rekonstrukce v ní vznikne zázemí pro sociální služby pro seniory a rodiny s dětmi. Objekt historické fary tak bude sloužit lidem, stane se otevřeným místem pro klienty služeb, jejich rodiny i celou komunitu,“ vysvětlil krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (TOP 09).

Na památky pak kraj vyčlenil ještě dalších 7,5 milionu korun. Rozdělí si je 28 žadatelů, tedy více než v předchozí dotaci. „Mezi podpořenými projekty je třeba dokončení obnovy jižní fasády kostela sv. Havla v Poříčí nad Sázavou nebo obnova střechy kostela sv. Václava v Kutné Hoře,“ upřesnil David Šíma.

Někdejší huť jménem Barbora odkoupilo vedení městyse Jince v roce 2017. Postupně budova dostala novou střechu a fasádu. 

Převzato z: 5 plus 2

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme