Švenda: Na podporu cestovního ruchu v kraji rozdělíme 19 milionů Kč

14. 2. 2023
V rámci dvou dotačních programů na podporu cestovního ruchu rozdělí kraj necelých 19 milionů korun. Dotace ve výši přes 10 milionů korun budou rozděleny na podporu významných kulturních, společenských a sportovních akcí přispívajících k rozvoji cestovního ruchu. Dalších 8,5 milionu korun bude vyplaceno na podporu destinačních managementů Středočeského kraje. Konečné slovo pro rozdělení dotací bude mít krajské zastupitelstvo.

Dotační program Středočeského Fondu podpory cestovního ruchu byl určen pro podporu významných kulturních, společenských a sportovních akcí přispívajících k rozvoji cestovního ruchu. „Jde zejména o festivaly, významné mezinárodní akce či mimořádné sportovní události. Důležitými kritérii pro hodnocení jsou návštěvnost minimálně tisíc osob a nadregionální význam akce,“ vysvětluje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (TOP 09). Celkově kraj schválil dotace na podporu kulturních a společenských akcí ve výši 6,5 milionů korun pro 16 žadatelů. Mezi podpořenými akcemi jsou například akce Let It Roll 202, Mělnické vinobraní 2023 nebo Festival Votvírák 2023. Podpořena bude rovněž letošní Národní svatováclavská pouť. V rámci podpory sportovních akcí krajští radní doporučili podpořit 9 akcí celkovou částkou 3,7 milionu korun. Jsou mezi nimi například Bohemia Rallye Mladá Boleslav 2023 či tradiční Dostihové dny v Lysé nad Labem 2023.

Částka 8,5 milionu korun pak bude vyplacena z Programu 2023 pro poskytování dotací na podporu destinačních managementů Středočeského kraje mezi 9 oblastních organizací. Hlavním předmětem činnosti oblastních organizací pro destinační management je koordinace aktivit cestovního ruchu na daném území. Radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda doplňuje: „ Oblastní organizace pro destinační management jsou našimi důležitými partnery pro rozvoj cestovního ruchu v rámci Středočeského kraje. Pro letošní rok jsme podporu navýšili z necelých šesti milionů v loňském roce na 8,5 milionu korun. “ Konkrétně bude rozděleno 1,03 milionu korun pro každou z šesti organizací pro destinační management působící zcela na území Středočeského kraje. Jsou to Turistická oblast Mělnicko-Kokořínsko, z.s, Berounsko, z.s., Posázaví o.p.s., Pojizeří a Polabí, z.s., Turistická oblast Kutnohorsko a Kolínsko z.s., Kraj blanických rytířů, z.s. a Kladensko – Slánsko, z.s. Další dvě organizace působící pouze zčásti na území Středočeského kraje, Sdružení Český ráj, z.s. a TOULAVA, o.p.s. dostanou shodně 655 tisíc korun. Schválení rozdělení jednotlivých dotací bude na krajských zastupitelích.

Převzato z: Zprávy Příbram

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme