Švenda: Na celkovou opravu zámečku v Příbrami nejsou peníze

3. 2. 2016

I když na Zámečku v Příbrami pokračují dílčí opravy, na rozsáhlejší opravu zatím nejsou podle radních peníze.

V minulosti se počítalo s rozsáhlou obnovou, která měla budovu proměnit v kulturní a společenské centrum a zpřístupnit ji i vozíčkářům. Žádost z takzvaných norských fondů ale nebyla úspěšná. Město se nyní snaží opravovat jen to, co je nejvíc potřeba. "Letos se počítá s výměnami oken, kterými zatéká", řekl novinářům místostarosta Václav Švenda. Radnice podle místostarosty žádá Středočeský kraj o dotaci z fondu kultury a obnovy památek. Téměř za půl milionu korun chce nechat vyměnit dvacet původních oken, která špatně těsní. Práce jsou plánovány v září až listopadu. Podle Švendy půjde už o třetí etapu, předchozí dvě byly provedeny za minulého vedení radnice.

Plánovaná celková obnova budovy v současnosti není na programu dne. „Vzhledem k tomu, že projekt na celkovou rekonstrukci byl asi za pět desítek milionů, tak jsme zatím nepokročili dál s nějakou vizí ohledně toho, jak to upravit z vlastních prostředků," uvedl Švenda. Zámeček Ernestinum je jednou z historicky nejvýznamnějších staveb v Příbrami. Původně dřevěnou tvrz nechal arcibiskup Arnošt z Pardubic přestavět v kamenný hrádek. Jeho nástupce Jan z Jenštejna ji pak koncem 14. století obehnal zdí a hlubokým příkopem.

Stavba citelně utrpěla za husitských válek, v 16. století při nepokojích měšťanů namířených proti vrchnostenské správě, v době třicetileté války a také mnoha nevhodnými stavebními úpravami. V budově několik desítek metrů od náměstí T. G. Masaryka nyní sídlí městská Galerie Františka Drtikola, infocentrum a Muzeum třetího odboje, které provozuje Konfederace politických vězňů ČR.

Zdroj: pribramsky.denik.cz; 1.2.2016; rubrika/pořad: Moje Příbramsko

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme