Švenda: Muzeum Českého krasu v Berouně bude spolupracovat s ČVUT na adaptaci

6. 10. 2023
Krajská rada schválila příspěvek na spolupráci Muzea Českého krasu, které sídlí v Berouně, s ČVUT. Výsledkem by mělo být nalezení cesty k adaptaci muzea a skloubení jeho historické podoby s moderní výstavbou.

Příspěvek 200 tisíc korun rada Středočeského kraje schválila na projekt Muzea Českého krasu, které hodlá spolupracovat se stavební fakultou ČVUT na plánované adaptaci berounského muzea. „Spolupráce se studenty ČVUT se osvědčila již při hledání expozičního řešení Hrabalovy chaty. Proto vítáme záměr Muzea Českého krasu oslovit studenty s cílem nalezení moderního architektonického řešení muzejního komplexu, které propojí původní historický objekt s novou futuristickou přístavbou v zázemí současného muzea. Komplex by měl vytvářet vyváženou kompozici „starého“ s „novým“. Měl by také splňovat všechny současné požadavky na moderní provoz muzea se zaměřením nejen na prezentaci muzejních sbírek, ale i na práci s mládeží a širokou veřejnost,“ vysvětluje středočeský radní Václav Švenda. Projekt bude zpracován studenty v rám ci zimního semestru školního roku 2023/2024.

Muzeum Českého krasu před pár lety dokončilo centrální depozitář za více než 65 milionů korun, kam se stěhovalo 113 000 předmětů. Zprovoznění centrálního depozitáře vyřešilo nevyhovující stav, kdy byly sbírky dlouhá desetiletí v různých objektech, které nebyly určeny pro uchovávání sbírkových fondů. Součástí nového depozitáře je i moderní digitalizační pracoviště a badatelna.

Muzeum Českého krasu, jehož zřizovatelem je Středočeský kraj, aktuálně spravuje 30 podsbírek s více než 113 000 evidenčními čísly předmětů. Jedná se například o archeologické, historické, etnografické, geologické, paleontologické nebo uměleckořemeslné sbírky. Součástí těchto sbírek jsou nejen trojrozměrné předměty, ale i knihy, rukopisy, či negativy a diapozitivy.

Převzato z: Náš region

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme