Švenda: Kraj poskytne celkem 1,2 milionu korun na podporu projektů příspěvkových organizací z oblasti kultury

16. 12. 2022
Autorská výstava Antonín Dvořák Superstar, připomenutí 60. výročí Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše, nebo výstava studentských návrhů revitalizace bývalého kapucínského kláštera – sídla regionálního muzea Mělník, to jsou příklady z připravované nabídky krajských muzeí a galerií, které budou připravené pro příští turistickou sezonu.

Rozvojové projekty krajských příspěvkových organizací, které kraj podpoří částkou téměř 750 tisíc korun popisuje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (TOP 09): „Jde například o příspěvek pro Středočeské muzeum v Jílovém u Prahy na podporu připraveného dokumentu o malířce Zdence Braunerové, který připravuje Česká televize. Dalším projektem je zajištění výstavy architektonických řešení projektu revitalizace areálu bývalého kapucínského kláštera – sídla regionálního muzea Mělník, které připravují studenti ČVUT v Praze. Památník Antonína Dvořáka naproti tomu připravuje pro sezónu 2023 autorskou výstavu Antonín Dvořák Superstar, která představí projevy respektu a uznání velkému skladateli od obdivovatelů z celého světa, a dále poodhalí stopu tohoto skladatele nejen v populární hudbě. Věřím, že všichni návštěvníci budou překvapeni, kde všude je možné nalézt stopy vlivu tohoto hudebního velikána. “ Dalším lákadlo pro návštěvníky připravuje Muzeum T.G.M. Rakovník. Je jím kopie sbírkového předmětu jako suvenýru. Krajský příspěvek bude použit na výrobu kožených rukavic se všívanými textilními etiketami s vlastním motivem. Tento suvenýr bude určen pro objekt Alice Masarykové Muzea T.G.M. v Lánech.

Celkem 450 tisíc korun poskytne kraj Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše v souvislosti s výročím 60 let své nepřetržité činnosti, které Památník Karla Čapka oslaví v příštím roce. K připomenutí tohoto výročí je v koprodukci s Českou televizí připravován dokumentární film. Na přípravu dokumentu schválil kraj příspěvek ve výši 150 tisíc korun. Dalších 300 tisíc korun pak bude poskytnuto na realizaci edukačních programů vázajících se k 60. výročí založení Památníku Karla Čapka. „ Nabídka programů v našich muzeích a galeriích bude v roce 2023 opravdu pestrá. Zmíněné akce jsou jen zlomkem z celkového počtu expozic a programů pro malé i velké návštěvníky. Každý si zde najde to své. Přijďte se o tom přesvědčit i v příštím roce,“ zve k návštěvě krajských příspěvkových organizací radní Švenda.

Převzato z: Středočeský kraj

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme