Švenda: Investujeme do modernizace muzeí, galerií i památníků

18. 3. 2022

Středočeský kraj chce postupně modernizovat expozice ve svých příspěvkových organizacích v oblasti kultury. A to hlavně v muzeích, galeriích či památnících.


„Aktuálně jsme podpořili tři projekty. Dva z nich se týkají modernizace expozic. První z nich je v Regionálním muzeu v Jílové, které si bude připravovat projektovou dokumentaci na modernizaci expozice. Oni se zaměřují na zlato, chtějí do své expozice zahrnout virtuální a rozšířenou realitu. Další projekt a projektovou dokumentaci připravují v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše, kde zaprvé chtějí udělat virtuální prohlídku celého objektu a také si pořídit projektovou dokumentaci na modernizaci expozice na zařazení virtuální a rozšířené reality," řekl Václav Švenda, radní Středočeského kraje.


Kraj ale investuje i do oprav Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami.


„My se naštěstí tady v Památníku Antonína Dvořáka v poslední době těšíme podpory Středočeskéhokraje jako našeho zřizovatele. Budeme realizovat tři takové větší projekty právě se speciální podporou kraje. Jeden takový praktičtější úkol nás čeká v parku. Budeme odbahňovat jezírka, která byla v posledních letech zanesena bahnem a různými rostlinami. Takže věříme, že se na jaře probudí v nové kráse pro návštěvníky. Potom chystáme ještě jeden takový větší projekt rozšířené reality tady v parku a v okolí Vysoké, protože Antonín Dvořák nejezdil jenom sem na zámeček, ale procházel se tady krajinou po okolí, která ho inspirovala při psaní hudby. Takže návštěvník vybavený mobilní aplikací tady bude chodit podobně jako Dvořák," řekl Vojtěch Poláček, ředitel Památníku Antonína Dvořáka.


Památník chystá také výstavu s názvem Do nového světa.


„Tato výstava se bude věnovat vztahu Antonína Dvořáka k Americe. Ale nejen Antonína Dvořáka, ale také Josefa Václava Sládka. Což je další taková významná osobnost, která jezdila sem na Vysokou a také byla v Americe," řekl Vojtěch Poláček, ředitel Památníku Antonína Dvořáka.

Vernisáž výstavy se chystá na 21. dubna. Památník ale můžete navštívit celoročně.

Převzato z: Praha TV

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme