Švenda: Expozice muzea v Roztokách získala první cenu v prestižní soutěži

1. 6. 2023
Odborná porota muzejní soutěže Gloria Musaealis ocenila archeologickou expozici Archevita, která je umístěna ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, prvním místem v kategorii výstava roku.

Cenu si v Obecním domě převzala ředitelka muzea Zita Suchánková a autorka expozice Jana Klementová společně s radním pro oblast kultury Středočeského kraje Václavem Švendou.

Ocenění Gloria musaealis, které odměňuje nejlepší výkony tuzemských muzejníků a institucí v uplynulém roce, má tři kategorie. Muzejním počinem roku 2022 se stala rekonstrukce Armádního muzea Žižkov a jeho nové expozice. Cenu tak získal Vojenský historický ústav Praha. Jako druhý nejlepší muzejní počin porotci vyhodnotili projekt rekonstrukce Muzea středního Pootaví s novou expozicí. Třetí místo dostal Památník národního písemnictví za otevření Muzea literatury. Jako nové sídlo instituce se sedmdesátiletou tradicí se muzeum otevřelo na podzim v pražské Bubenči a chce být nejen sídlem pro sbírky památníku, ale i místem pro větší setkávání s veřejností.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy dostalo první cenu v kategorii Muzejní výstava roku 2022 za stálou expozici archeologie nazvanou Archevita: Stopami věků. Druhé místo si odnesli pracovníci Galerie Středočeského kraje za výstavu Cesta předurčena osudem, která byla věnovaná malířkám Jitce a Květě Válovým. Třetí místo porotci udělili Městskému muzeu Horažďovice za stálou expozici Myslí a kladivem: Minerály, hornictví, zlato a perly horního Pootaví.

Svou kategorii mají i muzejní publikace, v té zvítězila kniha Posvátné umění v nesvaté době: České sakrální umění 1948– 1989, jíž vydalo Muzeum umění Olomouc. Druhé místo dostalo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně za publikaci Příběh vizovického pečiva a třetí místo Galerie hlavního města Prahy za knihu Ivan Meštrović (1883–1962): Sochař a světoobčan, která doprovodila výstavu tohoto chorvatského architekta, sochaře a spisovatele.

Převzato z: Náš region

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme