Švenda: Druhý ročník Středočeského kulturního léta odstartoval

13. 6. 2022

Více než 50 akcí na 22 atraktivních místech nabídne divákům letošní Středočeské kulturní léto. Nově má na programu i operu. 

STŘEDNÍ ČECHY Druhý ročník Středočeského kulturního léta odstartoval koncertem Davida Kollera s kapelou Vesper v Kutné Hoře. Série více než 50 koncertů, divadelních přestavení, cirkusových vystoupení a dalších akcí zavede diváky stejně jako loni na atraktivní místa v kraji – na nádvoří zámků a hradů, do muzeí i venkovních skanzenů. Letos jich bude celkem dvaadvacet. „Těšit se mohou na nová místa i žánry. Novinkou je letos opera,“ prozradil krajský radní pro kulturu Václav Švenda (TOP 09)


Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami zve hned v červnu na operu Rusalka. Klasický pohádkový příběh o nenaplněné lásce vodní víly se bude odehrávat v zámeckém parku u Dvořákova památníku, a to hned třikrát – 19., 22. a 25. června od 19:30 hodin. 


V rakovnickém muzeu T. G. M. se 11. srpna budou od 20 hodin návštěvníci bavit u klasické Mozartovy komické opery Cosi fan tutte. Slavnostně nasvícená malovaná opona Augustina Němejce uvede diváky 4. září v Muzeu Podblanicka ve Vlašimi do nové inscenace Prodané nevěsty plzeňského Divadla J. K. Tyla. 


Divadelní příznivci se mohou těšit také na vystoupení herců z Divadla Bez zábradlí a Švandovadivadla. Výjimečné představení zažijí například ve čtvrtek 30. června v Polabském národopisnémmuzeu v Přerově nad Labem. Od 20 hodin se před jejich zraky začne odehrávat homérská Illiada v moderním pojetí s Karlem Heřmánkem mladším v hlavní roli básníka. 
Příbramský divadelní soubor nachystal pro letošek osvědčenou klasiku – muzikály Baladu probanditu a Limonádového Joea a komedii Jak jsem vyhrál válku. 


Mladoboleslavští herci zahrají na letních scénách Zdravého nemocného a Psa baskervillského. Program doplní také vystoupení cirkusových uskupení Cirk La Putyka a Losers Cirque Company. Čtyřmi představeními se do středočeského léta zapojí i Památník Karla Čapka. Kromě jiného chystá na 9. červenec představení s herci Petrem Kostkou a Carmen Mayerovou. „Budou číst z Čapkova díla Jak se co dělá,“ doplnil ředitel památníku Zdeněk Vacek. 


Diváci se mohou vypravit za skupinou Čechomor a Bratry Ebenovými do Hornického skanzenuMayrau. Karel Kahovec s Viktorem Sodomou zahrají v jílovském muzeu a Věra Martinová v Muzeu Mladoboleslavska. 


Program Středočeského kulturního léta bude pokračovat do začátku září. Termíny a místa konkrétních představení a koncertů najdou zájemci na stránkách www.stredoceskekulturnileto.cz.

Převzato z: 5plus2

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme