Švácha: Nejkrásnější sny těm spravedlivým

21. 3. 2016

„Co je na světě nejsladší?“ ptá se český klasik ústy Krále chytré Zdeničky v pohádce Královna Koloběžka. Dostává se mu odpovědi, že „spravedlivý spánek.“ Vždyť: „…ať je člověk jak chce zarmoucen a utrmácen, když spí, neví o ničem a někdy se i ve snu potěší…“

Jak jednoduché by bylo, kdyby tento obrat platil beze zbytku. Kdyby člověk mohl nechat všechny své starosti za branami spánku a ponořil se v Morfeově náruči do souvislého ničím nerušeného několikahodinového zapomnění. Bohužel, stačí se podívat na televizní zpravodajství, přečíst si v žurnále mediální svodku předchozího dne, sednout si v restauraci ke stolu nespokojených či shlédnout diskuzi pod článkem na serveru Novinky.cz. A můžete být spravedlivý, jak chcete. Všechny tyto ingredience dohromady nejen, že člověku mohou narušit spánek, mohou jej i zabít. Zadní. Levou.

„Mezinárodní den zdravého spánku“ se slaví symbolicky vždy 21. března v první jarní den. Jeho hlavním smyslem a cílem je zvýšení informovanosti o poruchách spánku mezi laickou i odbornou veřejností, o prevenci a možnostech léčby. Podle serveru mikrospanek.cz je jisté, že zdravý spánek je velmi důležitý z hlediska pracovní výkonnosti a spokojeného osobního života. „Stres, vysoká pracovní zátěž, směnný provoz přispívají k tomu, že přibývá lidí, kteří mají problémy s nespavostí. Odhaduje se, že závažná chronická nespavost postihuje 10 až 15 procent populace,“ je uváděno na zmíněném serveru.

Z výše uvedeného vyplývá následující. Chcete-li mít klidný spánek, nestačí být pouze poctivým. Je zapotřebí filtrovat průchod informací Eustachovou trubicí. Vybírat si zdroje informací podle důvěryhodnosti, ale ani s kvantitou důvěryhodných zdrojů to nepřehánět. Plaveme v oceánu dat a nechceme-li se utopit, musíme zvolit úsporný způsob plavání. V opačném případě nám hrozí, že brzy vyčerpáme své psychické síly a jako kámen klesneme ke dnu do hustého bahna plného toho nejodpornějšího odpadu, trosek relevancí a kalu lží.

Chcete-li mít klidný spánek, řešte tedy jenom to, co je možné vyřešit. To, co není ve vašich silách, neřešte. Rozčilujte se nad nepravostí pouze tehdy, když je možné pomoci. Jestliže po rozhořčení nenásleduje čin směřující k napravení nesprávného, opět se zvýšilo množství nezdravé špíny v hlavě. Spravedlivě rozhořčený člověk s nevyřešeným problémem se pak musí spokojit s medem, v lepším případě by měl v touze po sladkém zajít do cukrárny U Knoflíčků na Újezdě.

Přeji vám všem k Mezinárodnímu dnu zdravého spánku jen ty nejkrásnější sny.

Jan Švácha, předseda regionu Rakovník a kandidát do krajských voleb

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme