Strach lidí: uteče zase?

Boleslavský deník | 8.2.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: PAVEL SVAČINA, PETRA KULDOVÁ | Téma: Středočeský kraj

8. 2. 2012

Obyvatelům Mladoboleslavska vadí útěky nebezpečných zločinců a pacientů z Psychiatrické léčebny Kosmonosy

Kosmonosy – Uprchlý nebezpečný pacient z psychiatrické léčebny v  Kosmonosech se včera odpoledne v doprovodu rodičů vrátil do ústavu. Oznámila to mladoboleslavská policie a odvolala vyhlášené pátrání. Sedmadvacetiletý Alexandr Tokár utekl v pondělí ze zahrady léčebny, kde podstupoval pracovní terapii. Má soudem nařízenou sexuologickou léčbu. Podle lékařů je nebezpečný sobě i okolí.
„Pacient se dnes kolem půl třetí odpoledne v doprovodu rodičů vrátil zpět do léčebny a důvody pátrání tímto pominuly. Zatím nebylo zjištěno, že by se při útěku dopustil nějakého trestného činu,“ uvedl policejní komisař Ladislav Mareš.
Tokár, který pochází z okresu Jablonec nad Nisou, utekl z léčebny již před dvěma lety. Tehdy byl vypátrán v Praze.
A právě opakující se útěky nebezpečných deviantů vyvolávají zděšení mezi obyvateli Mladoboleslavska. „Vůbec se mi to nelíbí, léčebna není dost dobře zabezpečená. I nebezpeční pacienti se tam procházejí po zahradě a chodí na různá vyšetření, hlídají je jen zdravotní sestřičky. Celý systém je špatný,“ říká Miroslav Hájek z Kosmonos.
Jeho soused dodává, že má strach o manželku a o děti. „Ono se sice říká, že když nějaký úchylák uteče, tak zdrhá někam pryč, ale přesto se tady může třeba pár hodin ukrývat a někomu ublížit, jsou to blázni,“ zlobí se.
Jenže, jak si s tímto problémem poradit? Změnit by se museli zákony, protože pacienti léčebny mají právo dokonce i na vycházku a ústav navíc není dostatečně, respektive vůbec střežený. „Lidé v Kosmonosích nemusejí mít obavy, tito pacienti většinou hned míří do místa svého bydliště, nedá se s tím mnoho dělat,“ říká ředitelka Psychiatrické léčebny Kosmonosy Dana Kolářová.
Politici si ale začínají uvědomovat, že neustálé útěky deviantů straší slušné obyvatele a musejí s tím něco udělat. Co hodlají politici podniknout, zjistíte v naší anketě.

***

Politici z Mladoboleslavska, co dělat s útěky z léčebny?

Jan Smutný, poslanec TOP 09
Jsem s danou problematikou podrobně seznámen. Stavím se rozhodně pro zpřísnění zákona! Je důležité, aby pachatelé u nichž byla diagnostikována duševní porucha a jsou potenciálně nebezpeční, byli umisťování do střežených zařízení. Protože se jedná o opakovaný problém a Mladá Boleslav je v bezprostřední blízkosti psychiatrické léčebny Kosmonosy, je tak jen otázkou času, kdy podobný další útěk bude mít daleko závažnější konsekvence. Osobně se budu informovat u pana ministra spravedlnosti Pospíšila, zda­li se v této oblasti nechystá legislativní úprava.
Jan Hamáček, poslanec ČSSD
Jsem rozhodně pro zpřísnění režimu v takovýchto zařízeních. Podpořím i případnou změnu legislativy, s takovouto iniciativou by mělo přijít příslušné ministerstvo. Raduan Nwelati, primátor ODS
Konečné slovo by měli mít spíše odborníci, ale pokud chcete slyšet můj laický názor, tak jsem pro zpřísnění zákona tak aby byly nebezpeční devianti drženi jen ve střežených léčebnách. Nemyslím, že by měli být ve věznicích. Protože se jedná o nemocné, tak střežená léčebna. Robin Povšík, náměstek hejtmana ČSSD
Vždy je dobré udělat maximum pro eliminaci různých deviantů a nebezpečných osob. V tomto ohledu musí stát svoji funkci posílit. Adolf Beznoska, náměstek primátora ODS
Předpokládám okamžité kroky ze strany vedení léčebny vedoucí k tomu, že se podobná situace nebude moci opakovat. Není možné vystavovat okolí možnému nebezpečí. U zvlášť nebezpečných deviantů bych byl pro jejich umístění do střežené léčebny.
Obavy z dalšího útěku nemám,protože očekávám, že se vedení léčebny na tento problém zaměří a k dalším útěkům již docházet nebude. Ano, zákon přikazující držet na základě jednoznačně prokázané diagnózy nebezpečné devianty ve střežených částech léčeben bych jednoznačně podpořil.
Daniel Marek, náměstek primátora TOP 09
Myslím si, že by u nebezpečných sexuálních deviantů měl být soudem nařízen jejich léčebný pobyt v tzv. detenčním zařízení. Tím by byla lépe zajištěna ochrana obyvatel před takovými jedinci.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme