Stát půjčí Kolínu 37 milionů, aby uplatil část dluhu ze zóny

27. 4. 2011

Kolín - Návštěvy politiků... stisky rukou, ujišťování o spolupráci a podpoře, plácání po ramenou, sem tam nějaký ten „brežněv“. Tohle už známe nejen z dob předlistopadových. Ale návštěva politiků v čele s  ministrem financí Miroslavem Kalouskem v Kolíně měla, zdá se, do tlachání daleko. Z jednání, na něž přijeli také poslanci Jan Smutný či Helena Langšádlová, se rýsují hmatatelné výsledky.

„Paní poslankyně už při své první návštěvě vloni na podzim přislíbila, že se na žádost místostarosty Pospíšila pokusí zprostředkovat na ministerstvu financí pro Kolín pomoc,“ předeslal starosta Vít Rakušan. Jedná se o návratnou finanční výpomoc ve výši 37 milionů. „To znamená, že se nám podaří umořit jeden ze dvou úvěrů, a dostaneme se tak z nešťastného sevření dvou bank, které nás tu sužuje od začátku,“ popsal starosta s tím, že poté Kolínu zbyde jen jeden úvěr, u něhož se pokusí jednat o  restrukturalizaci, jinými slovy o snížení úroků.

Státu samozřejmě bude město muset splácet, ovšem bezúročně. „To Kolínu uspoří nemalé peníze. Pokud by se nám povedlo domluvit i lepší úrokovou sazbu v rámci druhého úvěru, byly by to další úspory,“ dodal starosta. „Návratná výpomoc je nám už pevně ministrem přislíbena. Sám se vyjádřil, že s příjezdem do Kolína čekal na chvíli, kdy bude moci přijet s konkrétním návrhem,“ řekl starosta a vyjádřil poděkování s tím, že po dlouhé době se jedná z  vrchních pater politiky o pomoc, která je reálná, hmatatelná a něco Kolínu přináší. Peníze by měly do Kolína přijít už zhruba během měsíce. Promítnou se tedy s největší pravděpodobností již do rozpočtového opatření, jež bude schvalovat zastupitelstvo na svém dalším zasedání 23. května.

Peníze by měl Kolín dostat už během měsíce, řešit je bude už další zasedání zastupitelstva.

Kolínský deník | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: JANA MARTINKOVÁ
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme