Starosta Votic: Systémová pomoc Ukrajincům bude dlouhodobá záležitost

4. 4. 2022

Ukrajinským válečným uprchlíkům se začala pracovní skupina votické radnice věnovat ještě dříve, než k tomu město dostalo od státu oficiální pokyny. „Dostáváme informace nejen o lidech, bydlících v našich městských objektech, ale také o těch, kteří jsou ubytováni v soukromí,“ potvrdil starosta Jiří Slavík.

Připomněl, že do základní školy už i díky tomu chodí také některé z ukrajinských dětí. „Většina dětí, které na správním území máme, ale do školy zatím ještě nechodí. Dvě děti už také docházku ukončily, protože z Votic odjely jinam,“ dodal.

Votická škola je připravena na příchod dětí z Ukrajiny i v případě, že by jich dorazilo více. Pro takový případ už má radnice v záloze dokonce i ukrajinskou učitelku.

Mezi žáky votické základní školy patří i několik ukrajinských dětí, které do města přišly s rodiči dlouho před tím, než ruská armáda napadla jejich vlast. Díky dlouhodobému pobytu už se naučily dostatečně dobře česky, což radnice využívá při komunikaci s válečnými běženci.

„Snažíme se s novými rodinami hodně komunikovat, abychom znali jejich potřeby. Probíhá to přes překladatele a naši sociálku, která tyto lidi také instruuje,“ řekl starosta.

Dvě ukrajinské děti už chodí také do votické mateřské školy. Podle Slavíka jsou začleněny do běžných tříd. Pokud by to ale bylo nutné, počítá město i školka s vytvořením další speciální třídy.

Podle starosty, který je i poslancem Parlamentu ČR, bude důležitá udržitelnost celého systému pomoci Ukrajincům. „Bude to záležitost dlouhodobá, kvůli tomu to bude o mnoho složitější než nyní. Platí to, i když negativní hlasy, jako třeba to, že paní má značkovou bundu a nalakované nehty, už jsem také zaznamenal. To je opravdu hodně podstatné,“ řekl sarkasticky.

„Lidé, kteří šíří tyto nálady, jsou naštěstí v menšině. Já se takovým populistickým řečem, jako že je potřeba postarat se nejdříve o Čechy a pak až o Ukrajince, nehodlám přizpůsobovat. Jsou to dvě naprosto rozdílné věci. My Češi máme možnosti nastavené dlouhodobě a Ukrajinci sem přišli za mimořádných okolností. A právě tak, mimořádně, je potřeba k nim nyní přistupovat,“ dodal.

Převzato z: Benešovský deník

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme