Spor o stravenky koalice nezažehnala

14. 10. 2011

PRAHA Několikahodinové jednání koaličních expertů na veřejné finance o daňové reformě včera skončilo nezdarem. Alespoň pokud jde o stravenky, jejichž daňové zvýhodnění chce TOP 09 zrušit, ale zejména VV jsou proti.

„Nejvyhrocenější diskuse byla skutečně o  stravenkách,“ potvrdil LN pod podmínkou anonymity jeden z účastníků jednání. Ten naznačil, že v některých dalších bodech reformy se vyjednavači shodli, například ve vztahu k loterijnímu zákonu. „Nechceme, aby cokoliv přerozdělovaly loterijní společnosti,“ řekl LN zdroj. Oficiálně totiž nikdo z účastníků nechtěl dílčí výsledky jednání komentovat.
Za „těžké téma“ označil ale stravenky i předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta. „TOP 09 stále nechce ustoupit,“ řekl včera LN. Poslankyně Helena Langšádlová, která na jednání zastupovala TOP 09 společně s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, zareagovala, že její strana stále považuje daňové zvýhodnění stravenek za nesystémové. Miroslav Kalousek už dříve uvedl, že ponechání stravenek by zvýšilo daňovou zátěž fyzických osob o 12 miliard korun.
Pro zachování stravenek, což nejhlasitěji požadují Věci veřejné, je ale i ODS. V předvečer jednání to LN potvrdil i předseda poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura. „Stravenky budou dalším předmětem jednání,“ reagoval včera pro LN zástupce ODS Michal Doktor.
Podle něj se vyjednavači neshodli hlavně kvůli tomu, že partneři přinesli mnoho pozměňovacích návrhů. „Z naší dílny jich bylo minimálně, ale ostatní doslova hýřili nápady,“ řekl LN Doktor. Další jednání bude příští týden v  úterý.

Lidové noviny | Rubrika: Domov | Strana: 3 | Autor: tin, hof
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme