Špergl: Vandalismus na Mělníku tolerovat nebudeme

31. 1. 2024
Otevřený dopis občanům od radního pro dopravu města Mělník Jindřicha Špergla ve věci opakovaného poškozování dopravního značení: 

Vážení spoluobčané,

bohužel v posledních 14 dnech se nám v našem městě rozmohl takový nešvar.

Oddělení SUK začalo evidovat ve větší míře poškozování dopravních značek a zařízení. Míra trpělivosti nám došla včera, kdy neznámý pachatel odcizil ze železničního přejezdu v ulici Klášterní kompletní zákazovou značku vjezdu všech vozidel (tzv. jednosměrku). I když se mnohým občanům její umístění nelíbí, tak tato značka svůj význam má. Jedná se o prevenci před nebezpečím najetí vozidla do kolejiště a nemožnosti pokračovat v jízdě z důvodu nutnosti dání přednosti v jízdě, v momentě kdyby do místa směřoval vlak. Proto z hlediska bezpečnosti má jednosměrný provoz na tomto přejezdu své opodstatnění. To, že někdo např. neopatrnou jízdou dopravní značku poškodí, to se stane, ale to, že někdo zcela úmyslně dopravní značku ničí či dokonce odcizí, to mi hlava tzv. nebere.

Díky operativní činnosti oddělení SUK většinu zjištěných závad odstraňujeme v řádu hodin. Bohužel obnova úmyslně poškozených značek vyžaduje i nemalé finanční prostředky, které mohly být použity jinde. V každém případě jsme věc oznámili na PČR. Jen jako právník bych rád upozornil, že v případě odcizení zákazové značky na přejezdu v Klášterní ulici byla s největší pravděpodobností naplněna skutková podstata trestného činu Poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, za který jeho pachateli hrozí trest odnětí svobody na 1 rok až 6 let.

Závěrem bych rád poděkoval pracovníkům oddělení SUK a Dopravního značení Mělník, kteří neúnavně a obětavě odstraňují následky lidské hlouposti.

Jindřich Špergl, radní pro dopravu města Mělník 

Štítky
Osobnosti: Jindřich Špergl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme