Špergl: Ukrajinská vlajka na mělnické radnici zůstává. Vyjadřujeme sounáležitost

18. 1. 2023

"V poslední době se množí hlasy pro odstranění vlajky Ukrajiny z budovy mělnické radnice. „Co má vlajka cizího státu pohledávat na naší radnici“ nebo „sundejte ten hadr“, slýcháme. Jako člen Rady města cítím potřebu se k tomu vyjádřit.

Zkusme, prosím, na chvíli zapomenout, že jde o vlajku Ukrajiny a považujme ji za symbol suverénního státu, který byl nečekaně vojensky napaden svým větším a silnějším sousedem. A důvod? Důvod, proč musejí umírat nevinní lidé, proč rodiče ztrácejí své děti a děti své rodiče? Asi nejlépe ho pojmenoval John Steinbeck výrokem o tom, že: „Veškerá válka je příznakem selhání člověka jako myslícího zvířete.“ A teď zpátky k Ukrajině.

Nechci a nebudu hodnotit politické vedení této země, neboť dohromady o něm nic nevím. Jedno vím však jistě, že nevinní občané této země tuto válku nezavinili. Dále jsem si jist, že ji nezavinili ani obyčejní občané Ruské federace. Co je na celém konfliktu nejsmutnější, kromě jeho naprosté nesmyslnosti, je to, že se navzájem zabíjejí etnicky a kulturně spřízněné národy.

Vlajka Ukrajiny na mělnické radnici nepředstavuje nic jiného než sounáležitost se všemi jejími občany, kteří nechtěli nic jiného než v míru žít své každodenní starosti. Na rozdíl od nás, kteří řešíme výši platu, růst cen energií, co budeme dělat o víkendu, kdo bude náš příští prezident, jak vyplníme volný čas našich dětí atd., musí řešit, zda se oni sami, jejich děti, manželé, manželky, či rodiče dožijí rána. Hledat vlastní štěstí a zůstat při tom lhostejní k utrpení druhých, je tragickým omylem.

Prosím, nemylme se, neboť lhostejnost je přesně tím, co otevírá dveře zlu. Mysleme na obyčejné lidi, kteří musí snášet příkoří války, kterou nezavinili a která je od samého počátku zcela nesmyslná. Proto vlajka cizího státu na naší Radnici."

JUDr., Mgr. Jindřich Špergl, Ph.D.

Radní města Mělník za TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jindřich Špergl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme