Špergl: Náhrada za balisety? Mělník představil plán, čím kužely nahradit

6. 12. 2023
Horké téma na Mělníku, dopravní balisety na křižovatce ulic Pražská, Fibichova a Krombholcova, se posouvá dál. Vedení města zveřejnilo, jak by měla vypadat křižovatka bez zelených kuželů. Návrh čeká na posouzení komise a památkáře.

Dopravní balisety u budovy soudu jsou trnem v oku místních už několik let. Kužely nechal nainstalovat bývalý místostarosta Milan Schweigstill (Máme rádi Mělník), a lidé se s nimi nehodlají smířit. Odstranění balisetů se stalo také jedním z hlavních předvolebních slibů některých politických stran. Už to vypadalo, že ani novému vedení města se nepodaří zelené "schweigstillky", jak jim mnozí přezdívají, odstranit. Po více jak roce od voleb představili radní své plány.

Vizualizace, která se objevila na facebookových stránkách města nabízí místo kuželů kruhový objezd. „Nejdřív musí návrh projít komisemi a následně ho musí schválit památkáři. Jakmile bude návrh na změnu schválen, necháme vypracovat projekt a zažádáme o stavební povolení,“ řekl Jindřich Špergl (nez. za TOP 09), radní pro dopravu, jehož cílem je změnit vzhled křižovatky co nejdříve.

Balisety mohly už dříve nahradit žulové ostrůvky. „To byla jedna z variant, na kterou je připravený projekt i peníze, ale jednalo by se pouze o estetické řešení, nikoliv dopravní,“ uvedl Špergl, který je od samého začátku pro kruhový objezd. „Dopravní situaci nejen zpřehlední, ale umožní i navazující dopravní řešení,“ přiblížil radní.

Nově by se od budovy soudu dostal řidič ulicí Pražskou nahoru na náměstí Karla IV. ke křižovatce s ulicí Jaroslava Seiferta. „Řešení pomůže odvést automobilovou dopravu od obou škol v ulici Jaroslava Seiferta s možností zřízení plnohodnotného parkoviště K+R pro tyto školy,“ podotkl Špergl. Tím by se snížila dopravní zátěž v ulicích Fibichova, Nová a Tyršova.

Redukce parkovacích míst

Změna se dotkne i parkovacích míst. V ulici Pražská, kde je dvacet šikmých parkovacích stání, jich ubydou jednotky. „V tomto úseku dojde k redukci. Šikmá stání nahradí podélná a vznikne tak čtrnáct parkovacích míst. Zároveň bude možné z Pražské ulice sjet na parkoviště přímo na náměstí Karla IV.," zmínil radní pro dopravu.

Převzato z: Mělnický deník

Štítky
Osobnosti: Jindřich Špergl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme