Špergl: Mělník plánuje psí hřiště

25. 7. 2023
Mělník by mohl nechat vybudovat psí hřiště, o lokalitě ještě není rozhodnuto. Jednou z možností je park Na Polabí, další případně prostor poblíž sportovní haly, který je více mimo frekventovaná místa. Podobný veřejnosti přístupný prostor pro hry a aktivity se psy ve městě dosud není, řekl ČTK mělnický radní pro dopravu Jindřich Špergl (za TOP 09).

Psi jsou nejčastějším domácím mazlíčkem v Česku, ve své domácnosti ho má přibližně 40 procent Čechů, podle dřívějších odhadů Komory veterinárních lékařů ČR je v tuzemsku kolem dvou milionů psů.

Psí hřiště je obvykle vyčleněný prostor s prvky pro výcvik i hry se psem. "Je tady řada komunit a pejskařská komunita je velice silná," uvedl mělnický radní. V Mělníku je podle Špergla aktuálně několik soukromých kynologických cvičišť, veřejnosti ale volně přístupná nejsou. Příprava hřiště je teprve na počátku a město prověřuje možnosti. Špergl nevyloučil, že by vybudování mohlo zajistit město svépomocí, tedy pravděpodobně se zapojením technických služeb.

Psí hřiště loni vzniklo například také ve Slaném na Kladensku v prostoru mezi Stehlíkovou a Navrátilovou ulicí. Vybudovaly jej městské technické služby, návrh město konzultovalo s odborníky na výcvik psů. Celkově vyšlo na několik stovek tisíc korun. Pro zvířata jsou na něm překážky, tunely, slalom či nízké dřevěné lávky, vedle je klidová zóna s chodníčky i bylinkovým záhonem, na kterém psi zaměstnají svůj čich. Psí park je také v největším středočeském městě Kladně a to v části Kročehlavy, menší hřiště je i v části Podprůhon.

Převzato z: ČTK

Štítky
Osobnosti: Jindřich Špergl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme