Špergl: Mělník má legální plochu na graffiti. Nelegální kresby po městě se od té doby neobjevily

10. 8. 2023
„Neuplyne týden, aby na místních sociálních sítí nebylo probíráno téma vandalismu v našem městě. Jedním z jeho projevů jsou graffiti umístěné bez souhlasu majitelů na městském nebo soukromém majetku. Výmluvným příkladem jsou naše autobusové zastávky,“ říká mělnický radní pro dopravu Jindřich Špergl (TOP 09). Ukázal přitom počmáraná skla zastávek i jízdní řády, které jsou kvůli tomu špatně čitelné.

V některých částech města už dokonce Mělník odstraňování kreseb a nápisů vzdal.

Město vychází z toho, že u některých skupin lidí zákazy nepomohou. „Rozhodli jsme se jít cestou prevence na úkor represe. Typickou obhajobou chyceného sprejera bylo: „A kde mám legálně sprejovat, když na Mělníku nic takového není?“ vysvětluje Špergl.

Radnice se tak dala do hledání ideální plochy a vybrala takovou, kde už sami sprejeři s kreslením začali, tehdy ještě nelegálně.
„Vytipovali jsme pohledovou část opěrné zdi druhé části obchvatu Mělníka, vedené podél Sportovního areálu Na Podolí. Po jednání s majitelem, tedy Ředitelstvím silnic a dálnic, jsme docílili dohody o jejím poskytnutí městu za účelem vytvoření oficiální a legální plochy,“ vysvětlil radní.

Město zároveň začalo jednat přímo s mělnickými sprejery a za účasti městské a státní policie byl vypracován Provozní řád sprejerské plochy. Ta má dokonce i oficiálně stanoveného správce Radka Třísku, který má s graffiti dlouholeté zkušenosti.
Ředitelství silnic a dálnic s legálním „kreslením“ na státní majetek za desítky milionů korun souhlasilo. „Stěna už byla částečně nelegálně pokreslená a město přišlo s tím, že má spolupráci s komunitou, která bude mít plochu pod kontrolou. My jsme s tím souhlasili, protože bychom plochu museli jen nákladně a opakovaně čistit a nikam by to nevedlo,“ řekl MF DNES mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Zájem mezi výtvarníky o novou legální plochu je velký, stěna je už nyní částečně pomalovaná. „Nechci to zakřiknout, ale po městě se nám teď nové kresby neobjevily. Máme signály, že se komunita dává dohromady a vytváří si pravidla,“ líčí radní. „Neříkám, že se nenajdou jednotlivci, kteří i přesto někde něco načmárají, ale věřím, že toho bude méně,“ dodává Špergl.

Převzato z: MF DNES

Štítky
Osobnosti: Jindřich Špergl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme