Špergl: Autoři graffiti mohou v Mělníku legálně tvořit na stěně opěrné zdi obchvatu

18. 7. 2023
Autoři graffiti mohou v Mělníku nově legálně tvořit na stěně opěrné zdi obchvatu města. Prostor má svého správce přímo z komunity sprejerů. V provozu je od soboty, k tvorbě ho využilo už několik desítek tvůrců. Jde o projekt, který má přispět k prevenci kriminality včetně vandalismu, řekl dnes ČTK mělnický radní pro dopravu Jindřich Špergl (za TOP 09).

V Mělníku se pravidelně objevují graffiti na městském nebo soukromém majetku. Jejich odstraňování je nákladné, autorům hrozí trestní postih. Odhalení sprejeři se podle radního často obhajují tím, že nemají kde tvořit legálně. Město proto po dohodě s Ředitelstvím silnic a dálnic vybralo vhodnou plochu na druhé části obchvatu vedené podél sportovního areálu Na Podolí. "Když se to osvědčí, máme vyjednané ještě další, ty máme v záloze," uvedl Špergl. Dodal, že vedení radnice upřednostnilo prevenci před represí a předpokládá, že nelegálních graffiti ve městě ubude.

Výtvory na graffiti zdi musí podléhat pravidlům určeným městem i komunitou, nesmí být například rasistické či jinak urážlivé. Špergl také uvedl, že město zvažuje navržení nového typu autobusových zastávek, na jejichž podobě by se také mohli podílet streetartoví umělci.

Převzato z: ČTK

Štítky
Osobnosti: Jindřich Špergl
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme