Slavík: Ve Voticích rekonstruují komunikace v Husově ulici. Přibude pás pro parkování

26. 6. 2023

Práce na rekonstrukci komunikací v Husově ulici v délce přes 1700 metrů, které de facto pokračují z loňska, začaly v centru města u okružní křižovatky pod klášterem sv. Františka z Assisi. „V části Husovy ulice poblíž okružní křižovatky dojde k rozšíření komunikace o pás pro parkování vozidel a chodník se posune o něco blíž k bytovým domům,“ uvedl votický místostarosta Jiří Slavík (TOP 09).

Z pohledu města se jedná o akci zaměřenou na rekonstrukci chodníku podél silnice, který bude určený pro pěší o cyklisty. Uživatele přivede z centra Votic až k vlakovému nádraží na dolním Beztahově. Součástí rekonstrukce vozovky, což je krajská silnice II/121, je také výměna potrubí dosluhujícího vodovodu, oprava a vyčištění kanalizace a šachet a také pokládka teplovodu pro vytápění votického kina.

Silnice je sice investicí Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje, obnovu inženýrských sítí ale zaplatí město. „Při této akci spolupracujeme se Středočeským krajem, který je správcem silnice vedoucí z Votic do Sedlce - Prčice,“ připomněla votická starostka Iva Malá.

Zatímco Středočeský kraj se postará o silnice, pro Votice je důležité, že se dostanou ke svým inženýrským sítím, aniž by musely platit i za obnovu silnice, pod níž vedou.

Rekonstrukce votické Husovy ulice je rozplánována na několik etap. Díky tomu práce přeruší provoz nyní pouze částečně, i když v dalších fázích akce dojde také na uzavírku úplnou. „Tu si vyžádají práce kolem křižovatky u továrny firmy Mokate,“ připomněl mluvčí votické radnice Jan Vachtl, ale ujistil, že auta by úsekem neměla jezdit pouze několik dnů.

V samotné Husově ulici ale pochopitelně auta už nyní také nejezdí. „Ulice je v současnosti zcela uzavřena v úseku od kruhové křižovatky pod klášterem po hasičárnu,“ upřesnila votická starostka Iva Malá.

Zpráva o jen krátkodobé uzavírce v dalších fázích prací je zejména pro podnikatele, pro něž je silnice v Husově ulice životně důležitou komunikací, velmi významná.

„Celá stavba v Husově ulici má přijít na 81 milionů korun. Město Votice má na dílo rozpočet 39 milionů a dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury z uznatelných nákladů by měla činit 85 procent. Stavba by měla být dokončena letos 15. listopadu,“ sdělil Jan Vachtl.

Na trase měla původně vzniknout také okružní křižovatka u vjezdu k sídlu firmy TopPover investicí samotné společnosti.
„K tomu nakonec nedojde. Poblíž vjezdu k biokoupališti by měla vzniknout další autobusová zastávka. V Husově ulici tak budou zastávky u kina, biokoupaliště, u Mokate a nakonec i na nádraží na Beztahově,“ dodal Jiří Slavík a jeho kolegyně, starostka Votic Iva Malá pak upřesnila, že o zastávkách zatím dosud není rozhodnuto, protože se dosud neví, zda se v uvažovaném místě do Husovy ulice prostorově vejdou.

Převzato z: Benešovský deník

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme