Slavík: Ve Voticích budeme důsledněji třídit odpad. Rozdáme občanům nádoby

6. 3. 2023

O vylepšení bilance odpadového hospodářství se nyní snaží ve Voticích. Nové legislativní úpravy na město vytvořily tlak, aby ještě více a důsledněji třídilo. Někteří občané proto letos dostanou zdarma sběrné nádoby na plast a papír.

Projekt potvrdil místostarosta Votic Jiří Slavík (TOP 09). „Chceme, aby se tyto materiály staly surovinou a nebyly pouze odpadem, za která jen platíme,“ okomentoval.

Odpad se ve Voticích zatím moc netřídí. Vylepšit tuto situaci má rozdání celkem 650 nádob na třídění. Pokud se do třídění zapojí více obyvatel, je jasné, že popelářské vozy budou odvážet ke skládkování méně netříděného odpadu. A město za to zaplatí méně.

„Jen odvoz netříděného odpadu nás přijde na milion korun ročně,“ sdělil Jiří Slavík.

Každý obyvatel města za rok za odpad platí 600 korun. Jak dlouho tato částka zůstane na této úrovni, není ale vůbec jasné. Za skládkování odpadu se totiž bude platit čím dál tím větší odvod do státního rozpočtu. Proto i Votice chtějí snížit množství už „nevyužitelného“ odpadu. Navíc se z toho vytříděného může po prodeji stát zajímavý příjem městské kasy.

„K tomu ale budeme potřebovat spolupráci kraje i státu. Je potřeba, aby se vytříděný odpad u nás i zpracovával a ne jen vyvážel do zahraničí,“ je přesvědčený místostarosta.

Žádají o dotaci na kompostéry

Kromě třídění se radnice zabývá také hmotností odpadu. Největší část z ní činí bioodpad, většinou tráva. Snížení hmotnosti takového odpadu se dá dosáhnout třeba založením kompostu na zahradě, kde bioodpad vzniká. Jenže někteří lidé si zahradu s kompostem nechtějí ani představit. Proto radnice požádala o dotaci na kompostéry. Podle Slavíka je vedení města toho názoru, že se uplatní nejen v místních částech, ale i ve větších zahradách přímo ve městě.

„Pokud se podaří oddělit zahradní odpad od svozového systému, bude to znamenat další úspory nákladů, které jinak město každoročně vydá. Odpad, který nevznikne a nemusíme ho likvidovat, ani třeba v kompostárně, ušetří nejvíc prostředků. Tím se také zlevní celé odpadové hospodářství města, které ho ročně dotuje několika miliony korun,“ připomněl místostarosta.

Vzorem pro takové nakládání s domovním odpadem je podle Slavíka partner Votic v Rakousku. Tam třídí na velikých linkách a z veškerého vytříděného odpadu se stává obchodovatelné zboží.

Převzato z: Benešovský deník

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme