Slavík: Připravujeme Votice na fotovoltaiku

14. 2. 2023
Město Votice zachytilo trend snižování energetické náročnosti budov osazením solárních panelů a připravuje vlastní projekt jejich osazování na veřejné budovy ve města. S využitím solárních panelů se počítá třeba v projektu na rekonstrukci budovy č.p. 610, ale nezůstane jen zde.

Mezi priority letošního roku patří jednoznačně provozní budova na biokoupališti, která je pro osazení solárních panelů ideální. Je zde dostatečný sluneční svit, správná orientace, a hlavně celoroční využití elektrické energie. V době letních měsíců, kdy se elektřiny vyrobí nejvíce, je zde též nejvyšší odběr, což si přímo říká o to, zde se „soláry“ začít,“ představuje uvažování při výběru pilotního projektu ve městě místostarosta Jiří Slavík (TOP 09).

Město aktuálně řeší výběr firem, které připraví konkrétní technická řešení a následně by se soutěžila realizace. Samozřejmostí je souběžná žádost o dotaci, protože solární panely jsou aktuálně preferovaným zdrojem energie se štědrou dotační podporou. „Solární panely jsou s ohledem na energetickou krizi a aktuální zelené trendy jedním z klíčových témat tohoto volebního období. Mezi další zvažované veřejné budovy patří městský úřad, škola, kino a jiné," doplňuje Jiří Slavík.

Z pohledu legislativního se aktuálně řeší zjednodušení výstavby OZE a možnosti realizace komunitní energetiky a virtuálních úložišť. Smyslem je umožnit osadit solární panely i na ty budovy, které nemají nejvyšší odběr přes den, ale navečer, popřípadě sdílení elektřiny mezi místy výroby. Typicky by tak šlo o to, že elektřina vyrobená na budově školy by se v létě spotřebovala na biotopu formou komunitní energetiky.

Převzato z: Město Votice

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme