Slavík: Nouzový stav dostane starosty do problémů

7. 4. 2020

Podle pokynu Ministerstva vnitra nemohou obce svolávat zastupitelstva. Zastupitelé se mohou sejít jen v naprosto nevyhnutelných případech - například k rozpočtovým věcem nebo k jednáním souvisejícím s koronavirem. Řadě obcí tak stojí projekty a to i takové, na které jsou vázány dotační prostředky.

Obce mají velký problém. Nemohou svolávat zastupitelstva. Přitom se řada rozhodnutí potřebných pro fungování a rozvoj obcí bez zastupitelů neobejde. Pokyny ze strany ministerstva a vlády navíc umožňují více výkladů.

Třeba k rozpočtovým věcem jednat můžeme, nejenom ke Covidu. Co to je jednání ke Covidu je ale trošičku složitější a na to jednotný výklad neexistuje", říká starosta Votic Jiří Slavík (TOP 09)

Zastupitelé musí například posvětit vyhodnocení výběrových řízení a podepsání smlouvy s dodavateli materiálu i služeb. Na těchto rozhodnutích pak váznou i dotační projekty, jejichž termíny nikdo neposunul.

"Tak já mám obavu, že se ten starosta může dostat do problémů", oponuje Jiří Slavík a dodává:  "Protože dneska máme nouzový stav, všichni přimhouří oko, říkají ano, musíš konat, musíš jednat. Za půl roku po nouzovém stavu doufám pes ani neštěkne a bude se říkat u soudu: Ale zákon o obcích platil…"

Současná krizová situace si tedy možná nakonec vyžádá změnu legislativy. Například v případě povodní přecházejí kompetence zastupitelstva na povodňovou komisi. V situacích, jako je ta současná, by pak mohl rozhodnutí přijímat třeba krizový štáb. S tím ale někteří starostové nesouhlasí.

"Asi by bylo správné nějak legislativně do budoucna říci, když nemůže zastupitelstvo, který orgán může," domnívá se Jiří Slavík.

Obecně starostům připadá tento  způsob omezování samosprávy zbytečný. Upozorňují na to, že zvláště v případě malých obcí, které mají jen několik zastupitelů je vždycky možnost jednání zvládnout s využitím veškerých ochranných a hygienických prostředků.

Úryvek článku převzatý z: Praha TV

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme