Slavík: Na kole z jižních Čech až do Prahy. Výjimečný projekt

23. 3. 2021

Voticko – Cyklisté by se jednoho krásného dne měli bez rizika, že se při jízdě střetnou s automobilem, dostat z jižních Čech až do metropole. A i když tato informace stále zní jako hudba budoucnosti, část cyklostezky v úseku z Votic do Olbramovic, se už co nevidět začne stavět. Zajímavostí je, že nebylo třeba hledat úplně novou cestu. Stavbaři využijí trasu opuštěné železniční trati, z níž zmizely koleje při výstavbě koridoru.


„Asi nejsložitější přípravou na tuto akci bylo majetkoprávní vypořádání pozemků. Majetek ve vlastnictví Správy železnic ale byl nakonec převeden na Mikroregion Voticko, i když až po schválení vládou,“ vysvětlil votický starosta Jiří Slavík (TOP 09).

Využití opuštěné železnice není jedinou zajímavostí projektu. Další je například to, že cyklisté budou muset před Olbramovicemi překonávat úrovňově silnici I. třídy číslo 18 vedoucí z Benešovska na Příbramsko. Takové křížení je podle votického starosty skutečně výjimečné.

Náklady na realizaci projektu budou zhruba 51 milionů korun. Dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury by měla dosáhnout výše 33,7 milionu korun. „Na spoluúčast Votic a Olbramovic ve výši 17,6 milionu budeme ještě žádat o dotaci na dofinancování ze Středočeského kraje,“ doplnil Slavík.

Převzato z: Benešovský deník

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme