Slavík: D3 je moje dopravní priorita. Na stavbu jsme připraveni

20. 1. 2023
Ve čtvrtek 19. ledna se uskutečnila informativní schůzka pro obce a města o postupu přípravy výstavby dálnice D3 ve Středočeském kraji. Jednání se uskutečnilo v areálu Regionálního muzea a zúčastnil se ho i ministr dopravy Martin Kupka nebo radní pro silniční infrastrukturu Středočeského kraje Karel Bendl.

Jednání zahájil ministr dopravy, který shrnul dosavadní postup přípravy dálnice D3 a zejména definitivní ukotvení západní takzvané stabilizované varianty. Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl následně popsal aktuální stupeň přípravy, kdy se řeší územní rozhodnutí, o které bylo požádáno podle nového liniového zákona na úrovni Středočeského kraje.

Bohužel pro námitky odpůrců stavby bude rozhodování o územním rozhodnutí z důvodu systémové podjatosti přesunuto na jiný krajský úřad. ŘSD též požádalo o prodloužení platnosti stanoviska vlivů na životní prostředí EIA.

Na trase dálnice nyní probíhají geologické průzkumy, a to v celé její délce. Náš úsek z Mitrovic do Voračic má geologický průzkum hotový již z více než 80 % a patří tak k nejdokončenějším úsekům. V letošním roce budou zahájeny ještě geologické průzkumy a vrtání průzkumné štoly v místě budoucích tunelů v severní části budoucí dálnice a geologický průzkum v místě dálničního mostu přes Sázavu. Spolu s informacemi o samotné stavbě se zástupci dotčených obcí dozvěděli i informace o doprovodných stavbách jako je obchvat Jílového u Prahy, Benešova, Netvořic, Heřmaniček, Křešic nebo o Vestecké, Týnecké nebo Václavické spojce.

Na řadu se dostal i skupinový vodovod podél dálnice D3. Ohledně tohoto vodovodu bylo schváleno memorandum s dotčenými obcemi a svazky obcí, které mají na starost přivaděč vody přímo z úpravny vody na Želivce.

Podle aktuálních informací by ŘSD rádo získalo územní rozhodnutí na přelomu letošního a příštího roku a pokračovalo stavebním povolením a výkupy pozemků. Vše se bude odvíjet od množství odvolání a soudních procesů od odpůrců stavby. Do diskuze se zapojila celá řada starostek a starostů, z Voticka byl jako již tradičně nejhlasitější starosta MiličínaVáclav Karda, jehož město je silnicí I/3 rozpůleno na dvě části.

„Jsem přesvědčen, že příprava výstavby dálnice D3 zůstane prioritou a zůstane součástí programového prohlášení vlády.

Pro neodkladné záležitosti jsem se jednání mezi samosprávami, ŘSD a panem ministrem dopravy nemohl zúčastnit, přesto zde byl hlas Votic slyšet. Jsem moc rád, že některé dílčí úkony jako jsou geologické průzkumy na trase dálnice buď probíhají, nebo budou letos zahájeny. Mrzí mě naopak opakované prohlášení, že Středočeský kraj je systémově podjatý ve věci územního řízení, holt nám o dálnici rozhodnou jinde. Za velmi vstřícné vidím i pozvání novinářů, kteří tak mohou informovat o veřejnost o tom, v jakém stavu je skutečná příprava dálnice a jaký postoj k dálnici mají dotčené samosprávy.

My na jihu jsme na výstavbu dálnice připraveni,“ okomentoval výsledek jednání místostarosta Votic Jiří Slavík (TOP 09).

Převzato z: Město Votice

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme