Slavík: Chceme vodovod podél D3

24. 6. 2022

Kraj jedná o možnosti získat na projekt vodovodního dálničního přivaděče státní dotace. Stavět se má i poblíž některých chráněných lokalit a potoků. 

BENEŠOVSKO Má zásobit pitnou vodou až 20 tisíc Středočechů a zároveň se stane zdrojem pro stavby podél nové dálnice. Obří vodovod má vzniknout zároveň s dostavbou středočeské části D3. Práce by měly začít po roce 2025. Kraj nyní dolaďuje dokumentaci a rovněž konkretizoval náklady i další podrobnosti projektu. Například skutečnost, že stavba vyjde zhruba na miliardu korun. Takové náklady ovšem překračují možnosti kraje. Formou dotace by totiž mohl přispět stát. 


Obří přivaděč kolem D3 pomůže se zásobením velké části okolních měst a obcí. Krajské zastupitelstvo proto odsouhlasilo 7. aktualizaci zásad územního rozvoje. V dokumentu počítá s propojením nového potrubí a dvou skupinových vodovodů. „Jde o Posázavský skupinový vodovod a Skupinový vodovod Javorník–Benešov s možným napojením na jihočeskou vodárenskou soustavu,“ uvádí mluvčí krajského úřadu David Šíma. 


Na území kraje bude voda k dálnici proudit z Posázavského skupinového vodovodu přes netvořický vodojem. Dalším místem připojení má být benešovský vodojem Červené vršky. Rozvody se pak budou dále větvit dle potřeby. 


Řešení na desetiletí dopředu 

Dobrou zprávou je takový plán pro samosprávy v okolí budoucího dálničního tahu. Zvláště při pohledu na aktuální mapy, které ukazují, jak moc trápí některé části regionu sucho. 


O možnosti využití pro případ nouze už se zmínilo například vedení města Votice. „Voda je strategická surovina. Naše podzemní zdroje sice v posledních letech neměly problém s kapacitou vody, na to ale nelze spoléhat v horizontu několika desetiletí dopředu,“ řekl votický starosta Jiří Slavík (TOP 09)


Zájem napojit se na dálniční potrubí mají i v obci Sedlec-Prčice. A s výstavbou vodovodu nemají problém ani v Chlístově v okrese Benešov. „Přivaděč je v pořádku, máme ho léta v územním plánu a v budoucnu nám může pomoci. Horší je to se samotnou dálnicí. Hlavně s křižovatkou, která je u nás naplánovaná jen 30 metrů od rodinných domů,“ poukazuje starosta Chlístova Bohumil Rataj na nespokojenost s dopravní částí společné stavby. 

Pozor na domov kuňky obecné 

Budování vodovodu však může znamenat i výrazný zásah do krajiny. V případě Benešovska a okolí je pak třeba upozornit na průchod obřího řadu několika přírodně výjimečnými lokalitami. Na potřebu opatrnosti při výstavbě upozorňuje také hejtmanství. 


Třeba zmiňovaná lokalita poblíž obce Minartice u Vojkova na Benešovsku je významná výskytem ohrožených druhů obojživelníků. V tomto případě žáby kuňky obecné, která žije u rybníka zvaného Jezero. 


„Neznám lokalitu podrobně, nicméně jakýkoli stavební zásah, který změní vodní režim, může být pro faunu i floru škodlivý. Je třeba počítat s tím, že se bude nejen kopat, ale bude tam rovněž jezdit technika,“ upozorňuje vedoucí střediska ochrany přírody a krajiny Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) ve Vlašimi Karel Kříž. 

Souvislosti Dostavba středočeské D3 

* Po loni zahájené výstavbě zbývajících 32 kilometrů dálnice D4 jde o druhý největší dopravní projekt v kraji. V koridoru nové autostrády má vést obří vodovodní potrubí, které by mohlo využívat 20 000 lidí. * Má zároveň zásobovat dálniční odpočívky a další objekty související s provozem středočeské dálnice D3. K tomu se počítá s postupným napojením zhruba 40 obcí. Připojit by se měly hlavně aglomerace ve vzdálenosti jen několik kilometrů od budoucí dálniční trasy. * Stavba potrubí o délce 62 kilometrů měla podle původních předpokladů vyjít přibližně na 600 milionů korun. Vzhledem k aktuálnímu strmému nárůstu cen materiálů a s tím i stavebních prací, je nyní nutné počítat s náklady ve výši 1 miliardy. * Dostavba D3, která má propojit Prahu a hranice s Rakouskem, má i své kritiky. Především kvůli trase přes Posázaví se projekt nelíbí Alternativě středočeské D3. I představitelé této iniciativy upozorňují, že stavba může narušit některé vodní zdroje, rovněž právě v Posázaví.

Převzato z: MF DNES

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme